U zaseoku Zajednice kod Trnopolja liturgijom, pomenom i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje danas je  obilježeno 82 godine od  stradanja  nevinog srpskog stanovištva ovog kraja. Ustaše su ovdje od 31. jula  do 2. avgusta 1941. godine na zvjerski način, bez ispaljenog metka, pobile preko 400 nevinih civila. To je bilo jedno od prvih stratišta potkozarskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Bolne uspomene u Zajednicama danas dijele žrtve , ali i njihovi potomci. “ Imao sam samo mjesec i po dana, kada mi je ovdje na ovom mjestu zaklan otac. Pričali su mi, da su ljudi bili natovoreni  na konjska kola, neke su i vukli. Ruke su im bile zavezane. Sad imam 82 godine i toliko je prošlo od kad je moj  otac ovdje zaklan, “kaže Živko Gavranović iz  Srednje Lamovite.

Sjećanje na stravičan zločin čuva i starina Rade Radivojac. Preživjeli logoraš Jasenovca, tada je imao samo 11 godina i pukom srećom izbjegao je smrt. U Zajednicima su mu od zvjerske ustaške ruke stradali otac, stric i brat. “Svi sem mene”, kaže Radivojac kojeg unuka sad dovodi na Spomen obilježje. “Teško mi  je, ali moram doći. Ovdje su bile nadstrešnice za stoku. Doveli su ljude tu i svačim su ih ubijali, sjekarima i vilama. Svačim, sem oružjem”, kaže   Radivojac i  dodaje da je pukim sudbinskim slučajem preživio i Jasenovac. O Zajednicima treba govoriti i treba ih posjećivati, ne samo na godišnjicu pomena, već stalno.  “Ovo je možda jedno od najvećih stratišta srpskog naroda koje je dugo godina skrivano od strane komunističke vlasti. Vjerovatno da opravdaju bošnjački narod koji je tad živio ovdje, a koji su bili pripadnici ustaških jedinica, “ kaže Dragoslav Kabić, predstavnik Gradske uprave  Prijedor. Dodaje da ovdje ima još živih svjedoka stravičnog pokolja koji se sjećaju tog šta se dogodilo u tri ljetna dana 1941. godine “ Kažu da je ovdje nekad, sedam dana disala zemlja, od strašnog pokolja koji je bio ovdje. Odavde treba poslati poruku mira, bez obzira šta se sve desilo na ovom mjestu, ali ne treba zaboraviti i generacije iza nas stalno podsjećati na strašni zločin koji se desio ovdje prema srpskom narodu, “rekao je Kabić. Ranko Kolar, v.d. načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu kaže da su Zajednice i “mjesto naše opomene”. “Da nikad ne zaboravimo ovakva mjesta. I da se nikad i nikom ovakvo nešto ne desi. Ovo mjesto treba svake godine da posjećujemo, da se okupljamo, da čuvamo tradiciju našeg naroda, naše borbe za oslobođenje iz NOB-a i Odbrambeno-otadžbinskog rata”, poručio je Kolar.

Vijence na Spomen obilježje posvećeno žrtvama ustaškog masakra koje je ovdje izgrađeno 80- tih godina prošlog vijeka položile su brojne delegacije.

Izvor: kozarski