U Prijedoru je otvorena “Potkozarska kuća”. Riječ je o projektu čiji je cilj promocija, plasman i prodaja domaćih proizvoda prijedorske regije. Upravo zbog toga, početak rada Potkozarske kuće posebno je obradovao male proizvođače ovog kraja.

Naširoko poznate potkozarske rakije, džemovi, sokovi, ali i gastronomski specijaliteti, kozmetika i suveniri proizvedeni širom Potkozarja – sve ovo moći će da se nađe u prijedorskoj Potkozarskoj kući. Domaći proizvođači zadovoljni su, jer su napokon dobili mjesto na kojem će moći promovisati i prodati svoje proizvode.

Proizvođač meda, Ognjen Siđak, kaže da ovakvi događaji mnogo znače proizvođačima, te da ovakav projekat ogromno olakšanje.

Dalibor Јović, iz Poljoprivredne zadruge “Kooperativa”, ističe da ovo predstavlja šansu da se prodaju proizvodi, koji se ne mogu naći u drugim trgovačkim objektima

Otvaranje ovog objekta doprinijeće proširenju turističke ponude u gradu na Sani.

Osim Turističke organizacije, u realizaciji ovog projekta učestvovali su prijedorska Gradska uprava, Udruženje “Program Prijedor” iz Trenta u Italiji i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda”.

– Јa se nadam da će ovaj jedan objekat biti jako dobro posjećen od strane lokalnog stanovništva i turista, i da će biti jedan od reprezentativnih objekata u našem gradu, a svakako tim i širimo turizam, propagandu, naše lokalne proizvođače i ono što oni proizvode s ljubavlju – dodaje Dijana Aramanda, direktorka Turističke organizacije Prijedor.

Pravo na izlaganje i prodaju proizvoda u Potkozarskoj kući imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredni preduzetnici i preuzetnici registrovani u Gradskoj upravi koji imaju sertifikate i dozvole neophodne za prodaju svojih proizvoda.

Iz Udruženja “Program Prijedor” Trento kažu da im je drago što se projekat konačno otvara za javnost.

– Smatramo da će Potkozarska kuća biti jedan inicijator za kreiranje novih radnih mjesta. Posebno u oblasti poljoprivrede, mikro i malih preduzeća. Takođe, potkozarska kuća će kroz svoje aktivnosti pružati savjetodavne usluge – rekao je Rade Rosić, iz Gradske uprave Prijedor.

Autor: RTRS