Prodavnica domaćih proizvoda “Potkozarska kuća” u Prijedoru za prvih šest mjeseci rada ostvarila je zavidne rezultate i poslovala pozitivno, ocijenila je vršilac dužnosti direktora prijedorske Turističke organizacije Dijana Aramanda. Ona je podsjetila da je “Potkozarska kuća” otvorena 15. maja, da je osnovana kao poslovna jedinica Turističke organizacije i na početku je imala 75 različitih proizvoda 15 proizvođača.

“Danas imamo oko 250 različitih proizvoda i ugovore sa 40 proizvođača sa područja regije Prijedor i Potkozarja”, rekla je Aramanda Srni.

Javnim pozivom prikupljene su prijave zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika, preduzeća, zanatlija, radionica i proizvođača rukotvorina i suvenira i ugovori su potpisani sa svim komitentima koji su ispunjavali uslove – da su registrovani i da posjeduju potrebne analize proizvoda.

“Naši korisnici imaju pravo na sufinansiranje troškova izrade analize i kontrole kvaliteta proizvoda u iznosu od 50 odsto iz budžeta grada Prijedora”, naglasila je Aramanda.

“Potkozarska kuća” nudi voćne rakije, likere, vino, sokove sa stoodstotnim udjelom voća, med, pčelinje proizvode, džemove, marmelade, lješnik, proizvode na bazi lješnika, poslastice, namaze, proizvode od bundeve, hladno cijeđena ulja, sireve, prirodnu kozmetiku, suvenire i rukotvorine.

“U prvih šest mjeseci među najprodavanijim proizvodima su magneti, privjesci, voćne rakije, domaći sapuni, poslastice od lješnika, sir, med i proizvodi na bazi meda”, navela je Aramanda.

“Potkozarska kuća” prisutna je na društvenim mrežama “Fejsbuk” i “Instagram”, ima podstranicu u okviru veb stranice Turističke organizacije, a od nedavno su u pondi i poklon-bonovi.

“Prvi `Potkozarje fest` organizovali smo u Prijedoru 8. avgusta i, osim naših komitenata, na manifestaciji su učestvovali i Lijevče kuća iz Gradiške, Krajiška kuća iz Banjaluke i Hercegovačka kuća iz Trebinja”, rekla je Aramanda.

“Potkozarska kuća” učestvovala je na Etno-festivalu u Inđiji, Vidovdanskom sajmu u Gradišci, Viteškim igrama u Prijedoru, UMEK festivalu domaćih proizvoda u Banjaluci, Sajmu komunalne opreme i prateće industrije u Prijedoru i Sajmu poljoprivrede “Interagro” u Bijeljini. Ovog mjeseca učestvuje na sajmu “Plodovi sela malih proizvođača” u Banjaluci, a postaviće i izložbeni prostor u tržnom centru “Patrija” u Prijedoru.

Izvor: SRNA/kozarski