U tržnom centru Patrija od danas do 15. januara biće promovisani domaći proizvodi koji su inače i našli svoje mjesto u „Porkozarskoj“ kući. Izložena je i rakija Radanović koja se proizvodi u Busnovima. Ova prijedorska porodica proizvodi razne vrste rakija među kojim su šljivovica, travarica, dunja, jabuka, višnjevača. Brane Radanović kaže da je njihova cijena od 18 KM do 35 KM.

„Kada kažemo rakija mi odmah znamo da se tu nešto dešava, znači ne može se ništa desiti, ne može se roditi ne može se veselje napraviti, ne može se na kraju sahraniti da se ne uzme rakija. Rakija je sigurno zdrav napitak ako se koristi u određenim malim količinama, ako previše uzmemo normalno da nije. Sigurno jE možemo ponuditi u danima hladnoća da malo sprečava gripe i ovo što nas prati sada u ovom periodu“, tvrdi on.

Izloženi su i prirodni sokovi koje proizvodi Poljoprivredna zadruga Kooperativa Prijedora. Predstavnik ove zadruge Dalibor Jović  kaže da je  riječ je o hladno cijeđenim sokovima od raznih vrsta voća sa našeg područja.

„Naši sokovi su proizvedeni 100 odsto od voća. Nema  vode, hemije, aditiva, znači čisto voće pretočeno u čašu i to je zdrav  napitak koji preporučujemo od malih do odraslih da konzumiraju. Cijene su veoma pristupačne.  Imamo neke sokove koji su tri KM pa do 10 KM, sve zavisi koji je sok upitanju, 100 odsto matični sok od aronije nam je najskuplji jer znamo da je aronija medicisnke sok“, kaže Jović.

Ima čime da se pohvali i porodica Stojaković iz Gornje Lamovite koja uzgaja borovnicu.

„Uglavnom prodajemo svježu borovnicu, ali imamo i proizvode od borovnice, imamo marmeladice, likere, borovničevac . Pošto nije kod nas toliko rasprostranjen taj uzgoj borovnice i ti proizvodi su rijetki mi smo  se oslučili na taj korak da nešto proizvedemo i ponudimo našim komšijama, našem stanovništvu ovdje“, kaže Neđo Stojaković.

Iz prijedosrke Turističke organizacije  ističu da su od velikog broja ovogodišnjih aktivnosti najponosniji na otvaranje „Potkozarske kuće“  čiji je osnovni cilj promocija i prodaja domaćih proizvoda.

„Zainteresovanost za proizvodima iz Potkozarske kuće je velika što je opravdalo ulaganje u ovaj projekat, a to svakako potvrđuje i zadovoljstvo naših komitenata koji su našli mjesrto za plasman svojih proizvoda. U ovom prazničnom periodu, od 15. decembra ove godine do 15. januara 2024. godine,  zahvaljujući rukovodstvu tržnog centra ,Patrija’  dobili smo promotivni prostor u ovom objektu za promociju domaćih proizvođača i proizvoda iz ,Potkozarske kuće’ ,  rekla je rukovodilac „Potkozarske kuće“ Slađana Jović.

U tržnom centru  „Patrija“ narednih mjesec dana biće promovisano oko 270 domaćih proizvoda od 40 proizvođača. Iz „Potkozarske kuće“ ističu da oni koji jednom probaju neki od domaćih proizvoda obično se vraćaju po još, jer su zadovoljni i kvalitetom i cijenom.

Izvor: kozarski