Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem partneru se spava, nauka kaže za to ima dobre razloge

Mnogi muškarci nakon seksa klonu od umora, dok bi se njihove partnerke htjele maziti, razgovarati i analizirati strastvene aktivnosti.

Baš je zato mnogim ženama korelacija između se*sa i sna jedna od iritantnijih situacija u romantičnom odnosu, a često i povod za nesuglasice.

Osim potrošnje energije, razlozi su vezani i uz hormone, orgazam i ostale hemijske procese u organizmu muškarca, a u nastavku možete provjeriti što to muškarce iz ženskog zagrljaja šalje u zemlju snova.

  1. Potrošnja energije

Prvi i najvažniji razlog jest potrošnja energije, koja se često kod muškaraca javlja u većoj mjeri nego kod žena. Od se*sualnih radnji, preko maženja pa sve do konkretnih aktivnosti pod plahtama, muškarci svu svoju energiju ulažu u intimne pokrete i troše ogromne količine energije.

  1. Otpuštanje stresa i napetosti

Drugi je razlog otpuštanje stresa, napetosti i straha koje se događa tokom orgazma. Za razliku od žena, muškarci doživljavaju orgazam gotovo tokom svakog se*sa, a samim time imaju veću potrebu za snom, zbog intenzivnijeg opuštanja nakon se*sa.

  1. Biohemija orgazma

Tokom ejakulacije muškarci ispuštaju koktel hemikalija u mozgu, uključujući norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Hormon prolaktin čvrsto je povezan sa snom pa je i to jedan od razloga zašto se muškarcima spava odmah nakon se*sa.

  1. Nekontrolisano disanje

Muškarci tokom se*sa, posebno bržeg i intenzivnijeg, potiskuju disanje ili dišu puno brže, zbog čega u tijelo ulazi manje kiseonika nego obično. To je takođe jedan od razloga zašto se većina muškaraca nakon se*sa osjeća izrazito umornima.

  1. Muškarci ne vole analizirati svoja iskustva

Žene imaju potrebu analizirati svoja iskustva, dok je muškarcima sasvim dovoljno proživjeti ih. Ako muškarac nije dobar komunikator u trenucima kad od njega to najviše očekujete, to može stvoriti osjećaj ljutnje, a u nekim situacijama i krivnje. Zato je važno uzeti u obzir duboke razlike između muškog i ženskog mozga i pokušati na njih gledati s razumijevanjem.

Izvor: aloonline.ba