Ustavni sud BiH krenuo je u konačni obračun sa srpskim narodom i Republikom Srpskom izjavio je za RTRS Radovan Kovačević delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

– Odluka Ustavnog suda o brisanju člana 39 iz Pravila o radu tog suda je sramna i skandalozna i definitivno pokazuje da je taj sud neprijateljska institucija za Republiku Srpsku – kaže Kovačević.

Dodao je da su poslanici i delegati iz Republike Srpske uvijek spremni da ponovo u parlamentarnu proceduru upute Zakon o ustavnom sudu BiH koji predviđa prestanak mandata stranim sudijama ali da u ovom trenutku ne postoji spremnost kod bošnjačkog faktora.

– Evidentno je da je Ustavni sud BiH dobio zadatak da završe sa Republikom Srpskom i da u potpunosti razbiju Dejtonski ustav BiH, ali to im neće poći za rukom. Isto tako vidimo da su jednu takvu sramnu odluku donijeli bez predstavnika srpskog naroda, šta je sljedeće? Sljedeće je da izbrišu iz ustava da su Srbi konstituvni narod ili da izbrišu da Republika Srpska postoji, ovo vam neće proći. Ukoliko nastavite ovim putem računajute da ćete umjesto da razbijete Republiku Srpsku, razbiti BiH – naglasio je Kovačević.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Autor: RTRS