Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac smatra da je odluka Ustavnog suda BiH politički jasna stvar, kao i da se preko turiste Kristijana Šmita ne mogu donositi nikakve odluke.

Prema njegovim riječima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je vidio da je Srpska ugrožena politički i pravno zbog čega je i danas sazvao sastanak.

“Ovdje je politička akcija pojedinih ambasada, mogu slobodno reći Američke i Velike Britanije, koje nikada nisu željele dobro ovim narodima ovdje, ne samo srpskom, nego svim narodima i oni prave haos u BiH želeći da razvlaste Republiku Srpsku”, rekao je Banjac novinarima nakon sastanaka u Banjaluci.

Banjac kaže da će, ukoliko se tako nastavi, Republike Srpska morati sama izaći iz BiH, jer neće dati svoje institucije, kao i da se neće odlučivati u pojedinim ambasadama.

On je rekao da ne može shvatiti predstavnike opozicionih partija koje se nisu odazvale pozivu predsjednika Srpske izabranog od strane građana koji je želio da pozove na jedinstvo kada je Srpska ugrožena i kada je riječ o tako važnim pitanjima.

Radno-konsultativni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Srpske i parlamentarnih političkih stranaka, povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda BiH, održan je danas u Banjaluci.

Autor: SRNA/ATV