Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednica stranke Željka Cvijanović rekli su da će na sutrašnjem sastanku sa partnerima na bh. niovu predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 prioriteta, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH kako bi se konačno riješilo pitanje odlaska stranih sudija.

Dodik je najavio da će sutra u Konjicu biti održan sastanak sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i liderima “Trojke” (SDP, NiP i Naša stranka).

– Ako hoćemo da rješavamo prioritete, hajde da sjednemo i rješavamo sve. Ako nešto nije dogovoreno, onda ništa nije dogovoreno. Ako jedno pitanje nije dogovoreno, onda ništa nije dogovoreno – poručio je Dodik.

Cvijanovićeva je rekla da se Republika Srpska se stalno proglašava krivcem za izmišljene stvari, što je nedopustivo.

– Sutra ćemo staviti prijedlog da se integralno bavimo pitanjem 14 prioriteta i da tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je došlo vrijeme da se “igra otvorenih karata” i da se konačno pokaže ko je u BiH za evropski put.

Cvijanovićeva, koja je i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, rekla je da će na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva predložiti dva sporazuma iz Berlinskog procesa koja su nesporna kako bi mogla da budu usvojena, dok će pod vetom ostati sporazum o kretanju sa ličnim kartama.

Cvijanovićeva je istakla da su dva sporazuma kolateralna šteta jer je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović insistirao da se to zajedno tretira.

– Sva tri sporazuma su trenutno pod vetom i neće stupiti na snagu odluka Predsjedništva gdje sam je preglasana – rekla je ona.

Autor: RTRS