Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je Republika Srpska jedini pravni zaštitnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je krenula u institucionalnu odbranu svojih prava.

– Mi smo krenuli u institucionalnu odbranu naših prava. Ne možemo da gledamo kako neko krši Ustav BiH, kako iz dana u dan atakuje i na naša Ustavom zagarantovana prava i na ustavni poredak u BiH – naglasio je Kovačević.

On je istakao da vlast u Republici Srpskoj odluke donosi isključivo osluškujući interese građana Srpske i poručio da niko nikakvim prijetnjama ne može da umanji značaj Republike Srpske, za koju je živote dalo više od 27.000 vojnika.

– Republika Srpska je svetinja broj jedan, a sve ostalo za nas nije trajno. Može da bude trajno ukoliko postoje partneri za dogovor –  poručio je Kovačević.

On je istakao da Republika Srpska mora da reaguje jer u Ustavnom sudu BiH, koji treba da štiti suverenitet, još rade stranci, kojih više ne bi trebalo da bude, i donose odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH.

Kovačević pita kako se može pričati o bilo kakvom suverenitetu kada u zemlju dođe neki čovjek, koga nije izabrao niko i sam za sebe kaže da je nekakav visoki predstavnik, koji može da poništava zakone koje usvajaju demokratske institucije u kojima to rade demokratski izabrani predstavnici građana.

– To može da ima veze sa svim, osim sa suverenitetom. Suverenitet je kada vi u svojoj zemlji sami donosite odluke. To je ono što mi u Republici Srpskoj želimo i to je ono na šta pozivamo sve ljude u BiH – istakao je Kovačević.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da postoji Ustavni sud BiH, u kojem postoji troje stranih sudija, ali u sljedećoj rečenici piše da poslije pet godina treba da bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i da treba pronaći način kako će strane sudije biti zamijenjene domaćim sudijama iz BiH.

– Imali smo rok i on je prošao prije 20 godina. U BiH stvari funkcionišu konsenzusom. Ako ne možete nekoga da pridobijete konsenzusom, onda ne možete da donesete odluku – napomenuo je Kovačević.

On je rekao da trenutno politički predstavnici bošnjačkog konstitutivnog naroda u BiH odbijaju da postignu konsenzus sa Srbima i Hrvatima, koji su voljni da ispune tu obavezu iz Ustava, da se usvoji novi zakon i da se odredi način biranja domaćih sudija.

– Ali, kada neko ima mogućnost da 20 godina uz pomoć stranaca preglasava i Srbe i Hrvate u BiH, naravno da mu onda ne odgovara da se stvari rješavaju na način koji bi obezbijedio stabilnost BiH – naveo je Kovačević.

On je rekao i da sada nije pitanje da li Republika Srpska nekoga priznaje ili ne, već je pitanje da li je neko visoki predstavnik ili nije, te da je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno da ako neko nema relevantnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, onda on nije visoki predstavnik.

– Kristijan Šmit nije usamljen u svemu ovome. Mi smo i prije znali da on nije došao sam. Sjeli su neki određeni ambasadori i rekli su da će Šmit biti visoki predstavnik – rekao je Kovačević.

On je istakao da valjda u ovoj zemlji i dalje znači nešto Ustav BiH u kojem ne postoji visoki predstavnik. “Valjda u ovoj zemlji i dalje znači nešto jedan međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski mirovni sporazum u kojem se pominje visoki predstavnik u Aneksu 10. Isto se pominje na koji način se visoki predstavnik bira i tamo piše – da bi neko postao visoki predstavnik, mora da postoji sporazum strana potpisnica tog Aneksa 10, a to su i Republika Srpska i FBiH. Znamo da tog sporazuma nije bilo”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je poslije toga potrebno da uslijedi relevantna rezolacija Savjeta bezbjednosti UN u kojoj će da piše da je neko visoki predstavnik i da ima nekakav mandat u skladu sa međunarodnim pravom, a to se, kako je istakao, nije dogodilo kada je riječ o Šmitu.

– Imamo situaciju da američki ambasador /Majkl Marfi/ jedan dan kaže da Dejtonski mirovni sporazumom nikada nije zamišljen kao trajno rješenje, što je jedna vrsta napada na Dejtonski sporazum, a onda kada mi u Republici Srpskoj usvajamo određeni zakon, koji je potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom i kojem je jedina uloga da zaštiti Dejtonski sporazum, onda to nazovu napadom – rekao je Kovačević za “BHT jedan”.

On je podsjetio da su Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine garantovale gotovo sve članice Savjeta bezbjednosti UN, te da je za njegove izmjene potreban konsenzus tih zemalja.

– Bio bi potreban konsenzus SAD i Velike Britanije, Francuske, ali i Ruske Federacije i Kine. Znamo da tog konsenzusa nema – rekao je Kovačević.

On je rekao da je u BiH potrebno sjesti za pregovarački sto i da ključni unutrašnji politički faktori preuzmu odgovornost za živote ljudi u Bih u svoje ruke.

– Mi u Republici Srpskoj još vjerujemo da BiH može da opstane, a ukoliko se nastave ataci na Republiku Srpsku i ukoliko neko bude pokušavao da Republike Srpske bude manje, nje će biti sve više – poručio je Kovačević.

On je naglasio da vlast u Republici Srpskoj treba da predstavlja građane i narod koji je izabrao vlast u Srpskoj na slobodnim i demokratskim izborima.

– Naš posao jeste da predstavljamo građane koji su nas birali i da štitimo njihove interese. Ovo je jedan od najboljih načina na koji smo štitili interese građana Republike Srpske, interese Srpske, a ako hoćemo da budemo do kraja precizni, onda štitili i ustavni poredak u BiH, štitili Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum i ono što je najbitnije i što bi trebali da podrže svi građani Federacije BiH – štitili suverenitet BiH – rekao je Kovačević.

On je ocijenio da spoljnopolitički trenutak nije najbolji, ali da Republika Srpska želi saradnju sa svim međunarodnim faktorima.

Kovačević je izrazio najiskrenije saučešće svim porodicama žrtava zločina u Srebrenici i svih drugih ratnih zločina na svim stranama u BiH.

Autor: SRNA/RTRS