Pritisci stranaca na Republiku Srpsku ne prestaju. Pozivi na sankcionisanje predsjednika Srpske ali i njenih zvaničnika postali su svakodnevni.

Ovaj put, Tineke Strik iz Evropskog parlamenta kaže da Dodiku treba dati kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i izjava. A u slučaju nepoštovanja treba ga smijeniti. Vrijeme ultimatuma je prošlost, odgovaraju iz Kabineta predsjednika. Podlijeganja pritiscima i prijetnjama neće biti.

“Očito da evropska parlamentarka Tineke Strik nije upoznata o pravnom sistemu Republike Srpske i BiH, te da je, pretpostavićemo, u opštem neznanju dala sebi za pravo da komentariše akte donesene od najvišeg zakonodavnog organa u Srpskoj – Narodne skupštine Republike Srpske, na ovakav način, i da ih kvalifikuje kao secesionističke”, poručuju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Republika Srpska se zalaže za poštovanje opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jasna je Sanja Vulić.  Da ovakvi kao Strik poštuju bilo šta pozvali bi, kaže, prvo Kristijana Šmita da se vrati odakle je došao.

“Da parlamentarka Strek poštuje bilo, šta pozvala bi njemačkog turistu da napusti BiH jer nema rezoluciju Savjeta bezbjednosti i zato joj poručujem – neka se bavi parlamentarnim radom i neka se ne petlja tamo gdje pojma nema”, poruka je Sanje Vulić, šefa kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da se stranci miješaju i nameću zakone Republika Srpska neće dozvoliti. Republika Srspka je, kaže, Nenad Stevandić, normativno, pravno i demokratski uređena.

“Oni zakoni koji prođu procedure, budu objavljeni u Službenom glasniku prethodno potpisane od predsjednika Republike. I ako neko misli da to nije dobro, on treba da vidi da li je dobro da neko drugi određuje zakone, nameće, to je antievropski, anticivilizacijski”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska, posegla je za rješenjima za kojima je trebala davno posegnuti. Stranci se, kaže istoričar Aleksandar Raković, žele pokazati kao sila. Za razliku od bošnjka koji prihvataju status kolonije, Srbi to ne prihvataju.

Izvor: ATV