Pismo koje je troje evroparlamentaraca ovih dana poslalo komesaru za proširenje EU Oliveru Varheliju, a u kojem se traže sankcije za Republiku Srpsku, nema nikakvu političku težinu niti će izazivati neke negativne posljedice po Srpsku.

Stav je ovo političara iz Srpske koji ističu da je ovo pismo očito plod lobiranja određenih bošnjačkih političara koji na sve načine pokušavaju da prikažu Republiku Srpsku i njene političare u negativnom svjetlu.

EU parlamentarka iz stranke Zelenih iz Holandije, Tineke Strik, zajedno sa još dva evroparlamentarca uputila je ovih dana pismo Varheliju u kojem se traži pokretanje aktivnosti protiv srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika zbog, kako su naveli, bojkota neophodnih reformi u BiH, narušavanje vladavine prava, i nanošenja štete BiH u procesu pristupanja EU.

Osim za Dodika, sankcije traže i za Republiku Srpsku jer, kako su naveli, političari iz ovog entiteta ne žele da učestvuju u radu zajedničkih institucija dok se ne stavi van snage zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać ističe da od 705 poslanika, koliko ih ima Evropski parlament, za očekivati je da uvijek ima i različitih osoba koje imaju različite poglede.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Iz inicijative ovo troje poslanika vidljivo je da su poluinformisani o situaciji u BiH, pa se može pretpostaviti da su njihovi statovi izgrađeni na bazi lobiranja ili su im dostavljene nepotpune informacije – ističe Bursaćeva za Srpskainfo.

Ona ističe da ni EU još nema izgrađen jasan stav prema ni jednoj državi Zapadnog Balkana, što se moglo čuti i vidjeti i na Samitu u Sloveniji. Ne treba stoga da čudi, kako dodaje Bursaćeva, ni to što jasan stav nemaju ni ovo troje poslanika iz Evropskog parlamenta.

Bursaćeva ističe da upravo ovo što predstavnici Srpske pokušavaju da urade na nivou zajedničkih institucija jeste stvarna vladavina prava i poštivanje temeljnih principa na kojima zemlja treba da počiva.

– Smatram da je pismu to troje parlamentaraca dato jako puno prostora u federalnim medijima, što je za očekivati. Međutim, vjerujem da ta njihova inicijativa nema nikakvu značajnu političku težinu- poručuje Bursaćeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i poslanik US, Milan Petković smatra da stav navedenih evroparlamentaraca nije odraz njihovog poznavanja prilika u BiH i odnosa među narodima, koji ovdje žive.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Vjerujem da je njihov stav rezultat lobiranja bošnjačkih političara koji to rade još od početka rata na prostoru bivše Jugoslavije. Bošnjački političari imaju jak lobi koji radi za interese bošnjačkog naroda. Očito da se ovdje želi diskreditovati Republika Srpska i njeni lideri kako bi se blokirao plan RS za stavljanje van snage nametnute odluke Valentina Incka – ističe Petković.

On kaže da je nerazumnjivo da evroparlamentarci prihvataju i priznaju odluku visokog predstavnika koja je protivpravna i koja znači grubo kršenje Ustava BiH, te je u suprotnosti sa tekovinama evropske civilizacije i demokratije.

– I kao takva, ta odluka ne može biti niti logična niti opravdan stav evroparlamentaraca. Mislim da će njihova inicijativa sigurno biti odbijena –stava je Petković.

Izvor: Srpskainfo