ПРИЈЕДОР, 18. ЈУНА /СРНА/ - Мјештани приједорске мјесне заједнице Бистрица организовали су данас протесту шетњу против експлоатације угља на подручју ове мјесне заједнице.

Centar za zaštitu životne sredine saopštio je da su danas Okružnom sudu u Banjaluci podnesne dvije tužbe protiv odluka Vlade Republike Srpske kojima se odlučuje o koncesijama na području Grada Prijedora.

Tužbe su podnesene protiv Rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu „Bukova kosa“ i protiv Odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu „Bistrica“ kod Prijedora.

mještani sela bistrica kod prijedora protiv rudnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima, i to nepostojanja važećeg Dokumenta o politici dodjele koncesija u Republici Srpskoj, a koji je temeljan za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima, a koji usvaja Narodna skupština Republike Srpske. Pored toga, razlog tužbe u vezi projekta na Bukovoj kosi jeste i postojanje sudskog postupka protiv ranije odluke Vlade u vezi istog projekta, a koji postupak još uvijek traje – saopšteno je iz Centra za zaštitu životne sredine.

Inače, Dokument o politici zadnji put donesen je 2006. godine na period od tri godine i kao takav davno je prestao da važi, a novi nije donesen ni nakon 17 godina.

– Stoga, Vlada Republike Srpske nije imala zakonsko uporište za donošenje spornih odluka, a koje je uprkos tome donijela sa ciljem dodjele koncesija na lokalitetima “Bukova kosa” i “Bistrica”. Zajedno sa mještanima koji se protive kontroverznim projektima, ranije je održana i konferencija za medije – podsjećaju u Centru.

FOTO: CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU /FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU /FACEBOOK/SCREENSHOT

Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu, kaže da je u tužbama istaknut i poseban zahtjev za odlaganje izvršenja obje odluke Vlade, čime bi se po sili zakona naložilo suspendovanje daljih postupanja vlasti, a kojima bi se eventualno legalizovalo stanje na terenu, što je ozbiljan izvor pravne nesigurnosti. – Nadamo se uvažavanju tog zahtjeva, jer bi odluka nadležnog suda svakako bila cjelishodna i sa zaključcima Skupštine grada Prijedora usvojenih na posebnoj sjednici, a kojim se primarno zahtjeva privremena obustava svih radnji koji se tiču oba projekta – izjavio je Skomorac.

Kako koncesije nisu bile predviđene u Dokumentu o politici iz 2006. godine, niti u Prostornom planu Grada Prijedora 2008-2018, to je, kako se navodi u saopštenju, praktički pokazatelj da se u zadnjih 15 godina koncesije neplanski i nelegitimno dodjeljuju investitorima, ne uzimajući u obzir stavove mještana koji žive na tim prostorima.

– Na ovaj način, stavljajući lične interese pojedinaca ispred interesa lokalnih zajednica, vlasti praktično samoinicijativne ponude privatnika stavljaju ispred legitimne koncesione politike koja bi eventualno bila od koristi za sve građane – poručuju iz Centra.

Ratko Pilipović, pravnik u Centru za životnu sredinu, podsjeća da su obje odluke Vlade donesene po inicijativama investitora ‘Drvo-export’ d.o.o. iz Teslića.

– Riječ je kompaniji koja je već kompromitovana usljed ranijeg poslovanja koje je trenutno predmet istražnih organa. Usljed toga, mještani pomenutih mjesnih zajednica su s pravom zabrinuti, međutim još uvijek očekuju adekvatno i hitnije postupanje nadležnih organa i zaštitu svojih prava- izjavio je Pilipović.

O zahtjevu za odlaganje izvršenja osporenih odluka Vlade, sud bi trebao da odluči posebnim rješenjem u skraćenom postupku, tj. prije donošenja konačnih presuda u ovim postupcima koji imaju potencijal da koncesionu politiku vlasti u RS vrati u zakonske okvire.

Srpskainfo pisala je detaljno o pobuni mještana Bistrice zbog namjere otvaranja rudnika lignita.

OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je javno da će se detaljnije upoznati sa problemom u selu Bistrica kod Prijedora u cilju najboljeg mogućeg rješenja.

– Nakon što sam primio dopis mještana Bistrice, a koji se protive istraživanjima za eksploataciju lignita na tom lokalitetu, sljedeće sedmice planiram da se detaljnije upoznam s nastalim problemom kako bismo našli najbolje moguće rješenja – napisao je Dodik na Tviter profilu.

Izvor: Srpskainfo