Trodnevnim demo turama pod nazivom “Osjeti Kozaru, istraži Potkozarje” završen je projekat Feel Kozara – EXPLORE koji je Razvojna agencija grada Prijedora “Preda” realizovala u proteklih godinu i po dana, a koji je unaprijedio, zanovio i objedinio turističku ponudu Nacionalnog parka Kozara i pet lokalnih zajednica podno ove planine.

Boris Srdić iz ove agencije rekao je novinarima da je u pitanju podrška malim i srednjim preduzećima za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije kovid 19, te da cilj projekta objediniti turističku ponudu svih pripadajućih područja planine Kozare i direktnim mjerama pospješiti sektor turizma i ugostiteljstva.

Milena Gnjatović Simatović iz agencije “Preda” izjavila je da je projekat imao dvije osnovne linije – unapređenje turističkih usluga Nacionalnog parka Kozara i direktna pomoć za mala i srednja preduzeća u oblasti ugostiteljstva i turizma gdje je 20 subjekata dobilo opremu vrijednu do 3.000 evra po vlastitom izboru, a sedam degustaciona mjesta za promociju lokalnih proizvoda poput rakije, sira, meda, vina i cicvare.

– Novi turistički proizvod Nacionalnog parka Kozara je aplikacija za prikaz Bitke na Kozare u virtuelnoj stvarnosti i multimedijalna oprema za Memorijalni muzej na Mrakovici i tri influenserska mjesta – vrata na ulazu u Јankovića kućište, ljuljaška na vidikovcu na putu od Kozare ka Gradišci i tunela kod šume u blizini spomenika – rekla je Gnjatović Simatović.

Prema njenim riječima, za učesnike iz oblasti ugostiteljstva i turizma organizovane su edukacije radi jačanja internih kapaciteta, obuke za zelene destinacije, predavanja iz destinacijskog marketinga i menadžmenta, a njih deset dobilo je info kioske za mjerenje zadovoljstva korisnika odakle se informacije objedinjavaju na zajedničkoj platformi.

– Saradnja je pokrenuta u prethodnom projektu Feel Kozara, a sada je u projektu Feel Kozara – EXPLORE  intenzivirana u težnji stvaranja zajedničke, jedinstvene turističke ponude potkozarske regije. Dosad to nije bilo slučaj. Svi su radili pojedinačno, postojale su male inicijative, ali neuvezane. Sad je po prvi put krenulo uvezivanje. Istina, to su sve mali koraci, ali se mora od nečega krenuti – navela je Gnjatović Simatović.

Učesnici i korisnici birani su u saradnji sa turističkim organizacijama Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice i Gradiške, kao i Razvojnom agencijom Gradiška.

– Kod svih subjekata različiti su nivoi zainteresovanosti. Neki su prepoznali šansu za razvoj turističkog proizvoda u svojoj lokalnoj zajednici i za unapređenje svog poslovanja, koristili prednosti obuka, aktivirali se prema različitim izvorima finansiranja, dodatno sarađivali s donatorima iz ovog projekta. Nasuprot njima, ima i onih koji nisu prepoznali priliku i koji, izuzev toga da su primili doniranu opremu, nisu išli dalje – dodala je Gnjatović Simatović.

Ona je dodala da je za Turističku organizaciju Kostajnica nabavljen dio opreme i namještaja nakon što su zbog zemljotresa s kraja 2020. izmješteni iz svojih prostorija, a za Turističku organizaciju Novi Grad čamac i oprema za rafting za deset osoba.

Nataša Savanović iz “Prede” rekla je da su demo ture u protekla tri dana realizovane su u svim uključenim lokalnim zajednicama i u Nacionalnom parku Kozara i da, osim toga što predstavljaju završnicu projekta, one su i nov proizvod, daju brojne i raznovrsne kombinacije prirodnog bogastva, kulturno-istorijskog nasljeđa i gastro ponude.

Projekat Feel Kozara – EXPLORE vrijedan je 427.810 KM i dio je programa EU4Business Recovery koji zajednički finansiraju Evropska unija /s 13 miliona evra/ i Njemačka /sa 700.000 evra/, a implementiraju GIZ, ILO i UNDP.

Autor: SRNA/RTRS