Novak Đoković i Karlos Alkaraz sastaće se danas u finalu Vimbldona. Srpski teniser pokušaće osvojiti 24. gren slem titulu u karijeri, a osmu na terenima Old ingland klaba. Finale počinje od 15 časova, a tekstualni prenos meča pratite na RTRS.

U polufinalu Rolan Garosa zbog grčeva u mišićima Alkaraz nije mogao da pruži svoj maksimum u duelu protiv Đokovića koji je slavio sa 3:1. Mladi španski teniser nije izdržao: tenzije, pritisak, važnost meča, protivnik, sve je to uticalo na Alkaraza.

Drugi put u nešto više od mjesec dana, Đoković i Alkaraz, ponovo će odmjeriti snage u završnici gren slema. Poslije polufinala u Parizu, sastaće se i u finalu Vimbldona. Meč za trofej na najprestižnijem gren slemu, kojem se nadala većina ljubitelja ovog sporta.

– Ovo je vjerovatno najiščekivanije finale od početka turnira. On je mlad, ali je već veoma konstantan, čak i na travi, malo ko je očekivao da igra ovako dobro. Njegov stil igre je napravljen za šljaku i sporije betone, ali on se nevjerovatno brzo adaptirao na sve podloge i izazove koje mu postavljaju razni protivnici. I tu me podsjeća na mene, jer sam i ja znao kako da najbolje odgovaram na razne izazove – kaže Đoković.

Svjestan je kvaliteta Alkaraza i koliko je napredovao na travi, ali isto tako ne bježi od uloge favorita. Ovo mu je 35. rekordno gren slem finale, deveto na Vimbldonu, Alkaraz je prvi put u finalu turnira u Londonu.

– Ambicije su mi uvijek najveće: želim osvojiti novu titulu. To se ne mijenja bez obzira što sam već ispisao istoriju, postavio rekorde. Mislim, postoji pritisak. Јoš uvijek osjećam neku vrstu uzbuđenja, leptiriće u stomaku i nervozu pred svaki meč Tako da ću ući u finale kao da mi je prvo, da budem iskren – rekao je Đoković.

Iskustvo sa polufinala Rolan Garosa, sigurno će dosta pomoći Alkarazu da psihički spremniji uđe u meč. To je i sam Španac izjavio u najavi ovog duela, ali i još jednom izrazio ogromno poštovanje prema Đokoviću.

– On nema slabosti. Kompletan je igrač, nevjerovatan je. Ne radi ništa pogrešno tokom meča. Fizički je zvijer, mentalno je zvijer. Sve vezano za njega je nevjerovatno. Mislim da je on miks svega onoga što najviše cijenim. Uvijek kažem, ako želite da budete najbolji, morate da pobijedite najboljeg. Bilo bi sjajno ako bih uradio to – istakao je Alkaraz.

Koliko god bio impresivan do sada, Alkaraza u meču za trofej čeka čovjek koji je sedam puta osvajao trofej na Vimbldonu. Uz sve to, srpski teniser ima nevjerovatan niz od 45 pobjeda na Centralnom terenu. O tome je govorio i Danil Medvedev na konferenciji za medije, poslije duela sa Alkarazom…

– Nikad nisu igrali na travi. Novak na travi, znate svi šta je osvojio.. Ne želim brojati, ali 40-ak mečeva zaredom dobiti na Vimbldonu. Biće teško samo zato što igraš protiv tipa koji ovdje jedva gubi . Mislim da će to biti veoma zanimljivo finale – rekao je Medvedev.

Spektakularno finale Vimbldona, Đoković – Alkaraz na programu je od 15 časova.

Autor: RTRS