Republika Srpska nije bila u težoj situaciji od samog završetka rata, rekao je nekadašnji direktor Policije Republike Srpske Dragomir Andan gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Mnoga su nastojanja, pogotovo međunarodnih predstavnika da ono što su borci Republike Srpske stvarali i krvlju zalijevali ove prostore, da se to ukine, da se unitarizuje BiH i da se stavi pod kapu Sarajeva – rekao je Andan.

Istakao je da, u svakom  smislu, podržava srpskog člana i predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović koja je zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita.

– Negalni Šmit čini sve da se i ovo malo nadležnosti Republike Srpske otme, i da se razvlasti kompletna Republika Srpska, da ponovo dođemo u poziciju centralizacije, gdje će se Sarajevo pitati koliki će budžet biti Doboju, Prijedoru, Banjaluci i drugim gradovima, između ostalog – kaže Andan.

Dodaje, da nije samo to nastojanje nelegalnog visokog predstavnika koji je podržan, od Njemačke.

– Kada je dolazilo do raspada Јugoslavije, tada sam radio u Sarajevu i došli smo do podatka da je BND prvo ušao u državnu bezbjednost Hrvatske tim ulaskom počinje rapad Јugoslavije. BND i danas podržava Šmita i on dobija direktno od njih instrukcije. Sve ovo vodi engleska obavještajna služba koja pokušava da diskredituje sve što je napravljeno za ovih 30 godina u Srpskoj – kaže Andan.

Naglašava da im je u ovoj situaciji najveći protivnik predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Oni ga vide kao jedinog koji je stub otpora prema ovim mjerama koje oni pokušavaju da primjene u Srpskoj.

U ovoj situciji, kaže Andan, čudi ga političko nejedinsto unutar političkog korpusa u Srpskoj.

– Mislim da narod bolje vidi stanje u Srpskoj od pojedinih političara. Јa govorim u ime predstavnika boraca i veterana, i moram reći da smo mi ponekad sumnjali u odluke Dodika, da li su ispravne. Danas, kad sve pogledamo mi se divimo njegovim odluka. Divimo se njegovim stepenom hrabrosti koje smo mi ispoljavali 1992. godine kada smo uzimali puške i ulazili u rovove da branimo srpski narod – poručio je Andan.

Autor: RTRS