Mustafa Karamuja, koji je osumnjičen da je bio organizator grupe policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhapšeni 18. jula u akciji “Meta 2”, a koji je bio u bjekstvu, predao se, uz prisustvo advokata, zeničkoj policiji.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek za Kliks je kazao da je Karamuja uz prisustvo advokata došao pred zgradu Kantonalnog tužilaštva ZDK nakom čega ga je policija lišila slobode.

– Sada slijedi kriminalistička obrada, a nakon toga će biti predat Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje – kazao je Fišek.

Karamuja do danas nije bio dostupan policijskim organima u BiH, a za njim je bila raspisana i Interpolova potjernica s obzirom na to da je bio van BiH.

Opštinski sud u Kaknju ranije je odredio jednomjesečni pritvor za 15 policijskih službenika, dok su jednom izrečene mjere zabrane.

Policajc sumnjiče za više krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja te krivičnih djela uzimanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

Izvor: banjaluka.net