U Svodni, na putu Novi Grad-Prijedor, dogodio se jedan od najtežih zločina hrvatskih snaga u “Oluji”. U bombardovanju izbjegličke kolone poginula su tri civila, a više desetina je ranjeno.

Majka i sin, Marta i Rade Galogaža iz Slavskog Polja sahranjeni su u Prijedoru. Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora položili su vijence i zapalili svijeće na njihovom grobu.

“Na groblju Pašinac sahranjeni su majka i sin Marta i Rade Galogaža iz Slavskog Polja. Tog dana poginuo je i Mile Malobabić, bio je sahranjen na ovom groblju, ali je njegovo tijelo preneseno u Slavsko Polje, gdje je takođe podignut spomenik i za Galogaže”, istakao je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik ove organizacije.

Kako ističu iz ove organizacije najviše ih boli činjenica što ni nakon 28 godinа za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“To je velika nepravda, koja mislim da se nikad neće ispraviti. Da toliko vremena prođe i da za taj zločin niko ne odgovara, zaista boli”, istakla je Zdravka Karlica, predsjednik ove organizacije.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” na bivšu Republiku Srpsku Krajinu protjerano je oko 250.000 Srba, a oko 2.000 ih je poginulo i nestalo.

Izvor: kozarski