Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da će vlast u Republici Srpskoj odlučno nastaviti da štiti interese i prava Srpske i da se bori da očuva njenu poziciju.

– Za to ćemo uvijek biti spremni da platimo svaku ličnu cijenu, a ne kao /predsjednik PDP-a/ Branislav Borenović koji kaže da je spreman da razgovara sa Kristijanom Šmitom ako je dobronamjeran, a kako će biti dobronamjeran kad vidimo šta je uradio i kako se ponašao do sada – rekao je Kovačević za RTRS.

On je istakao da je sramotna izjava predsjednika PDP-a u kojoj je rekao da je vlast u Republici Srpskoj odgovorna što je Njemačka obustavila finansiranje projekata i što su SAD uvele sankcije zvaničnicima Srpske.

– Šta to znači – da treba da odustanemo od toga da štitimo Republiku Srpsku, njenu ustavnu poziciju, teško stečenu autonomiju i sva prava Srpske i njenih građana? Da li to znači da treba da pristanemo da više ne postoji državna imovina Republike Srpske i da će Sarajevo da odlučuje o tome da li možemo da gradimo hidroelektrane ili da bude vlasnik tih elektrana, da Sarajevo odlučuje da li možemo da gradimo puteve i da to više ne budu naši putevi, da odlučuje da li ćemo našim poljoprivrednicima moći da dajemo koncesije na zemljište i sve ostalo, da Republika Srpska bude bukvalno prazna ljuštura – upitao je Kovačević i dodao:

– Da li treba da pristanemo na to da Ustavni sud BiH bez Srba i predstavnika Republike Srpske donose odluke koje su uvijek protiv Srpske i Ustava? Da li treba da pristanemo da jedan Kristijan Šmit dođe u BiH bez potrebne odluke i bilo čega što je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Aneksom 10 i kaže “ja sam visoki predstavnik, više nisu potrebni poslanici u NSRS, ja ću sada da donosim odluke i poništavam zakone.

Kovačević je istakao da vlast u Srpskoj to neće učiniti, za razliku od Borenovića.

– Spremni smo platiti svaku ličnu cijenu kao bismo zaštitili poziciju Republike Srpske i omogućili da Srpska više ne plaća cijene, kao što je plaćala kada su Borenović i Mladen Ivanić bili odgovorni u Republici Srpskoj, pa se Ivanić hvalio kako je prenio nadležnosti Srpske za obavještajnu službu, vojsku, carine i ostalo – rekao je Kovačević.

Autor: RTRS