Marina Terzić, kandidatkinja SDS za odbornicu u Prijedoru 2020, optužena je za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja i prijeti joj kazna od osam godina zatvora.

Terzićeva je u septembru 2020. godine, u stanju ocijenjenom kao teško pijanstvo, upravljala automobilom i udarila djevojčicu (14) na lokalnom putu u mjestu Gaćani kod Prijedora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optužene biće svakako to što je nakon nesreće pobjegla i ostavila teško povrijeđeno dijete da leži pored puta.

Terzićeva je uhapšena 90 minuta kasnije, nakon što se vratila na mjesto nesreće.

Alkotestom je utvrđeno da je u krvi imala 2,5 promila alkohola.

Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu u kojoj se navodi da se nesreća dogodila 13. septembra 2020. godine, oko 20.20, na nekategorisanom putu u mjestu Gaćani kod Prijedora.

Optužena je u trenutku nesreće upravljala automobilom “dačija logan”, vlasništvo Milana K.

– Kretala se navedenim putem iz smjera Pejića u smjeru Gomjenice, pa svjesna da usljed toga može nastupiti zabranjena posljedica, na što je i pristala, postupila je suprotno odredbi Zakona o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, jer je u saobraćaju upravljala vozilom sa količinom alkohola od 2,42 g/kg što predstavlja stadij teškog pijanstva u kojem je kao vozač bila apsolutno nesposobna da upravlja vozilom, zbog čega nije obratila pažnju na pješaka, maloljetnu oštećenu A.T, koja se kretala kolovozom u istom smjeru i istom saobraćajnom trakom, leđima okrenuta njenom vozilu – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

Mogla je da izbjegne djevojčicu

Dalje se navodi da je optužena Terzićeva mogla izbjeći kontakt s djevojčicom da je samo malo svoj auto pomjerila ulijevo, odnosno 0,8 metara, a za šta je kako se navodi, imala dovoljno vremena.

– Nije preduzela taj bočni pomak, a u datoj saobraćajnoj situaciji se kretala i neprilagođenom brzinom od 58 km/h gdje je, s obzirom na uslove, da se kretala kroz naselje, da se ispred nje kretalo drugo vozilo, da se kretala kroz lijevu krivinu i bila je noć, pa je vidljivost i preglednost bila smanjena, prilagođena brzina za bezbjedno zaustavljanje vozila forsiranim kočenjem pred svakom preprekom iznosila do 47 km/h – navedeno je u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Prijedoru.

Dalje se precizira da zbog brze vožnje Terzićeva nije mogla zaustaviti automobil forsiranim kočenjem, te je prednjim desnim dijelom auta udarila djevojčicu s leđa.

Teške povrede

U trenutku udara nesrećna devojčica kretala se gotovo metar i po od puta, ali ni to nije bilo dovoljno da je izbjegne optužena.

Nakon udara, optužena je djevojčicu nabacila na automobil, a nakon što je nesrećno dijete udarilo od šajbu, odbačena je naprijed i u padu je zadobila teške tjelesne povrede.

– Maloljetna A.T. je zadobila povrede u vidu udarca u glavu sa potresom mozga, praćen amnezijom i bez postojanja oštećenja funkcije centralnog nervnog sistema, nagnječno razdernu ranu na bradi i na unutrašnjoj strani usne sa prelomom lijevog kondilarnog nastavka donje vilice sa posljedičnim poremećajem funkcije donje vilice, udarac u grudni koš sa krvarenjem unutar srčane kese, višestruke oguljotine na donjem dijelu grudnog koša, na gornjem dijelu trbuha, na desnoj natkoljenici i u desnom sjedalnom predjelu i prelom krunice dva zuba, koje povrede u skupnom dejstvu su teška tjelesna povreda – navodi se u optužnici.

Dodaje se da nakon nesreće optužena nije zaustavila vozilo i nije pružila pomoć povrijeđenoj devojčici, već je pobjegla sa mjesta nesreće i oštećenu ostavila bez pomoći, da bi se na mjesto nesreće vratila u 21.40.

Kazna zatvora

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, Marini Terzić je na teret stavljen teži oblik krivičnog djela “ugrožavanje javnog saobraćaja”.

Teži oblik kvalifikovan je jer je optužena u trenutku saobraćajne nesreće u krvi imala više od 1,5 promila alkohola.

Za ovaj teži oblik zaprijećena je kazna do osam godina zatvora.

Istovremeno, Terzićeva je zbog bježanja s mjesta nesreće optužena i za krivično djelo u sticaju, odnosno nepružanje pomoći povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći. Za ovo krivično djelo, ukoliko je povređeni pretrpio teške tjelesne povrede, optuženom se može izreći kazna do tri godine zatvora.

– Kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije se pridržavala saobraćajnih propisa i time tako ugrozila javni saobraćaj da je dovela u opasnost život ljudi, usljed čega je kod drugog nastupila teška tjelesna povreda, a prilikom izvršenja djela bila je pod uticajem alkohola preko 1,50 g/kg alkohola u krvi i kao vozač motornog vozila ostavila bez pomoći lice koje je tim prevoznim sredstvom povrijeđeno – pa da je time učinila krivično djelo “ugrožavanje javnog saobraćaja”  u sticaju sa krivičnim djelom “nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći” – zaključeno je u optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

Izvor: Srpskainfo