U organizaciji Lovačkog saveza Republike Srpske večeras je u Prijedoru održano predavanje na temu “Afrička kuga svinja u Republici Srpskoj”, na kome je bilo riječi o kliničkoj slici, patološkim promjenama i epidemiologiji ovog virusa te ulozi populacije lovaca ove regije u njenom suzbijanju.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo koje djeluje u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić izjavio je novinarima da je ovo bila jedna u nizu edukacija za borbu protiv virusa afričke kuge svinje , a da su ciljana populacija bili lovci.
” Obzirom da je divlja svinja pored domaće, glavni prenosnik ove bolesti , a lovačka populacija je značajna populacija u Republici Srpskoj koja se bavi uzgojem, zaštitom i lovom divlje svinje. Obzirom na početak lovne sezone veoma je važno da se ljudi obuče i upoznaju kakva je to bolest i na koji način da se ponašaju u cilju njenog suzbijanja”, rekao je Zubić.
Generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić naveo je da je , kada se desila epidemija u Bijeljini, primjećeno da običan čovjek, farmer ili lovac nije edukovan i ne poznaje tu materiju i kako da se bori protiv afričke kuge svinja.
” Otuda ideja da sa resornim ministarstvom radimo edukacije , prije svega lovaca, i ovo je večeras bila osma edukacija i jedan od najjačih skupova u Republici Srpskoj”, rekao je Lazić.
On je izrazio zadovoljstvo što je na terenu do sada evidentirano samo pet zaraženih divljih svinja i to po dvije u Šamcu i Gradišci i jedna u Doboju.
” U Bijeljini gdje je , da kažem nastao pomor, nemamo ni jednu zaraženu divlju svinju što samo negira tvrdnje da su divlje svinje donijele zarazu. Divlja svinja i čovjek su prenosioci i mi smo upravo ovdje da razgovarano sa ljudima , koji borave u šumama i u prirodi, kako da se ponašaju”, rekao je Lazić.
On je dodao da će se sa početkom lovne sezone znati pravi rezultati i da li imamo zaraženih divljih svinja ili nemamo.
” Zadatak lovaca na terenu biće da primjenjuju sve biosigurnosne mjere predviđene zakonom i to tako da pravimo organizovane lovove sa tim mjerama i da pratimo stanje”, rekao je Lazić.
Doktor veterinarske medicine, specijalista Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke Darko Despotović, posebno je ukazao da je potrebno da farmeri i lovci nauče kako da se ponašaju u ovoj situaciji, te ukazao na koji način mogu uticati da se ova bolest slabije pojavljuje.
” Informacije su večeras bile obostrane jer smo mi lovce upoznali sa prirodom bolesti afričke kuge svinja, uzročnicima , ali i načinom na koji oni mogu da pomognu, a mogu puno, da se ova bolest suzbije i da spriječi pojava kod domaćih svinja, što nam je cilj”, rekao je Despotović.

On je dodao da su oni od lovaca čuli ono što oni imaju da im sugerišu i da vjeruje da će se napraviti najbolji mogući model da se bolest suzbije.
” Afrička kuga svinja je ušla u populaciju divljih svinja u Republici Srpskoj i ona se širi neminovno i mi to ne možemo kontrolisati i zbog toga je uloga lovaca i Lovačkog saveza ogromna . Populaciju divljih svinja treba držati pod kontrolom,, a tamo gdje se bolest pojavi moraju se preduzeti specijalne mjere koje su propisane i koje sada moramo približiti lovcima da bi oni znali šta je njihova uloga”, rekao je Despotović.
Predavanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je grad Prijedor prihvatio sve one uslove koje po pravilniku resornog ministarstva treba primjenjivati u ovakvim situacija i da je veoma važno preventivno djelovanje i koordinacija svih resora koji mogu doprinijeti suzbijanju ove bolesti.
” Situacija je dosta povoljna u našem gradu i nemamo ni jedan zabilježen slučaj i trudićemo se da tako i ostane iz primjenu svih propisanih mjera u ovakvim situacijama”, poručio je Javor.