Prijedor je danas domaćin Sajma komunalne opreme i prateće industrije “PRIJEDOR 2023”,  na kojem se predstavilo više od 20 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Iz prijedorskog preduzeća “Komunalne usluge”, koje je organizator sajma poručili su da je ovo prilika za razmjenu iskustava i unapređenje rada komunalnih preduzeća.

“Ovo je dobra prilika za Prijedor da se predstavi u privrednom, turistističkom i kulturnom smislu i jedan događaj koji će, nadam se, biti tradicionalan u gradu Prijedoru”, rekao je Dalibor Grabež, direktor “Komunalnih usluga”.

Svoju opremu i komunalne mašine predstavila je i firma “Green Machines” iz Prijedora. U ovom preduzeću smatraju da su ovakvi sajmovi od velikog značaja, jer su prilika da predstave dio svog asortimana.

“Naše mašine isporučujemo u tri varijante motora, sa dizel, elektro i hidrogen pogonom. Sve zavisi od želje i potrebe kupca. Danas smo ovdje na sajmu da izložimo dio našeg proizvodnog programa. Bitno je naglasiti da svi naši kupci imaju obezbijeđen ovlašteni servis sa dostupnim rezervnim dijelovima i imaju mogućnost nabavke mašina sa lizingom”, istakao je direktor firme, Dino Lončalija.

Sajam je posjetio i gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor. Kaže da preduzeće “Komunalne usluge” ima podršku Grada, a njihovi rezultati ne izostaju.

“Mi smo ih prošle godine podržali finansijski, da se nabavi određena mehanizacija za održavanje zelenila. To je bio prvi projekat koji smo realizovali zajedno. Nastavak saradnje smo pokazali i ove godine, kada je Grad podržao subvenciju koju daje Investiciono-razvojna banka. Mi smo dali saglasnost za projekat nabavke mahanizacije za Komunalno preduzeće”, dodao je Javor.

Rad prijedorskog “Komunalnog preduzeća” podržava i Investiciono-razvojna banka RS, i to kroz projekat “Poboljšanje čišćenja na teritoriji grada Prijedora”. Zahvaljujući ovom projektu “Komunalne usluge” dobile su 100.000 maraka.

“Želim da kažem da smo, u okviru osam javnih poziva, podržali 69 projekata, a njihova vrijednost je 8,8 miliona KM. Direktnu i indirektnu korist imalo je oko 320.000 naših građana. Mi smo ove godine potpisali sporazum sa Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije i oni su se uključili u finansijski mehanizam”, kaže Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a Republike Srpske.

Ovo je drugi put kako se u Prijedoru održava pomenuti sajam.

Izvor: kozarski