Savjet za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora organizovao je danas u  kinu „Kozara“ u Prijedoru  predavanje za učenike trećih razreda srednjih škola na temu- edukacija mladih o bezbjednosti saobraćaja. Učenici smatraju da su ovakva predavanja i edukacije neophodni i da im mnogo znače.

Učenik trećeg razreda  „Medicinske škole“ Dimitrije Marković smatra da su ovakva predavanja izuzetno važna, pa i neophodna.

„Ovo je neophodno,  kako po mene  tako i po ostale moje vršnjake da se izvrši neki osnovni uvid o svim zakonima, o pravilima u saobraćaju i uopšte o nekim osnovnim problemima u saobraćaju“, kaže Dimitrije.

Srednjoškolci su po ocjeni stručnjaka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja jedna od najrizičnijih grupa u  saobraćaju smatra dr Bojan Marić, profesor na Saobraćajnom faklutetu Doboj,  Univerzitet Istočno Sarajevo.

„Iz tog razloga idemo prema njima da vidimo njihove stavove, da ih malo upoznamo sa rizicima u saobraćaju , osnovni neki rizici, greške koje prave, brzina, alkohol, mobilni telefon, upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i tako dalje“, navodi dr Marić.

Mnogi među srednjoškolcima koji su pratili predavanje su već napunili osamnaest  godina ili će uskoro, a većina njih će odmah i polagati vozački ispit.

Mladen Kulundžija, sekretar Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora ističe da je ovakav vid edukacije potreban ne samo u gradu na Sani, nego i u Republici Srpskoj.

„Cilj ovih predavanja jeste da se poveća nivo znanja o bezbjednosti saobraćaja da svi mladi ljudi,  posebno novi vozači koje budemo imali shvate sve rizike koji ih vrebaju kada počnu da učestvuju u saobraćaju kao vozači. Uzimajući u obzir da smo 2023. godinu završili sa  sa povećanim brojem smrtno stradalih lica i to za 7 lica,  u odnosu na 2022. godinu, što je izuzetno loš rezultat i uzimajući u obzir da najviše mladih strada u saobraćaju od 18. do 29. godine smatramo da je ovakav vid edukacije izuzetno potreban kako u Prijedoru, tako i u cijeloj Republici Srpskoj“, rekao je Kulundžija.

Gradska uprava Prijedor podržava rad Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

„Mi smo,  moram ponoviti možda  najaktivniji Savjet za bezbjednost saobraćaja u RS. Mi nemamo izvršnu i zakonodavnu funkciju, mi možemo samo da savjetujemo i možemo da provodimo ovakve akcije da jednosatavno pokušamo uticati na mlade ljude,  da probudimo njihovu svijest o značaju bezbjednosti saobraćaja, a efekte svega ovoga što radimo sada ćemo vidjeti tek za koju godinu“, izjavio je Žarko Kovačević zamjenik gradonačelnika grada Prijedora.

Zbog nedovoljnog životnog i saobraćajnog iskustva upravo su mladi i djeca jedna od najugroženijih kategorija društva. Zato su izuzetno značajne ovakve edukacije na kojima učenici unaprijeđuju svoja znanja iz oblasti saobraćaja.

Izvor: kozarski.com