epa06292543 A German Passport is laid out in Duesseldorf, Germany, 27 October 2017. For the first time, Singapore is the single most powerful passport in the world. By removing visa requirements for Singaporeans, Paraguay helped Singapore edge out Germany for the top spot in a passport index developed by global financial advisory firm Arton Capital. Historically, the top ten most powerful passports in the world were mostly European, with Germany having the lead for the past two years. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer je na konferenciji za medije rekla da će predloženi zakon pojednostaviti proces naturalizacije i omogućiti dvojno ili višestruko državljanstvo za imigrante.

Uvodimo moderan zakon o imigraciji koji bi bolje služio našoj modernoj i raznolikoj zemlji. Novi zakon o državljanstvu jedna je od najvažnijih reformi naše koalicione vlade. Veoma mi je drago što to sada implementiramo – rekla je ona.

Prema predloženom zakonu, imigranti će imati pravo na njemačko državljanstvo poslije pet godina boravka u zemlji, umjesto dosadašnjih osam godina.

Za strance koji su pokazali izuzetna akademska ili profesionalna postignuća, a dobro govore jezik, ovaj period će biti smanjen na tri godine.

Zakon će omogućiti imigrantima da imaju dvojno ili višestruko državljanstvo, što trenutno nije moguće za većinu njih.

Deca roditelja stranaca rođena u Nemačkoj moći će da steknu nemačko državljanstvo ako barem jedan roditelj legalno živi u zemlji najmanje pet godina. Ova djeca će moći i da zadrže državljanstvo svojih roditelja.

Trenutno više od 12 miliona ljudi u Njemačkoj, oko 14 odsto ukupne populacije, nema njemačko državljanstvo. Prema zvaničnim podacima, njih oko 5,3 miliona živi u zemlji najmanje 10 godina.

Reforma zakona o njemačkom državljanstvu bila je centralni dio koalicionog sporazuma, kada su prije dvije godine Socijaldemokrate, Zeleni i liberalne Slobodne demokrate formirale koalicionu Vladu.

Kancelar Olaf Šolc je više puta rekao da bi ubrzanje procesa naturalizacije, omogućavanje višestrukog državljanstva za imigrante, poboljšalo integraciju, društveno i političko učešće.

Za predloženi zakon potrebno je odobrenje parlamenta, a očekuje se da će se o njemu raspravljati u Bundestagu poslije ljetnje pauze.

Izvor: Anadolija