Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je da je Republika Srpska demokratska i da njene lidere biraju i smjenjuju građani, a ne Savjet za implementaciju mira ili bilo ko izvana.

– Mi u Republici Srpskoj ne zovemo strance upomoć da nam mijenjaju ustav da bismo mogli formirati vlast – rekla je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše poziv koji je Denis Bećirović uputio PIK-u da podrži samozvanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji, kako je rekao, treba u najkraćem roku da smijeni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Cvijanovićeva je odgovorila za Srnu da Bećirović može da priziva koga hoće u nastojanju da se tuđim mišićima obračunava sa Republikom Srpskom.

– BiH nije i neće biti žarište, koliko god se Bećirović trudio da privuče međunarodnu pažnju. Dejtonski mirovni sporazum srušen je stranim intervencijama, uključujući i one koje čini Kristijan Šmit, a koji na mjesto visokog predstavnika nije izabran u skladu sa odredbama upravo tog sporazuma na koji se Bećirović poziva – ukazala je Cvijanovićeva.

Autor: SRNA/RTRS