Konobari zaposleni u hotelima i restoranima u Republici Srpskoj ipak će morati da imaju završenu ugostiteljsku školu.

Ovo je dogovor učesnika današnjeg sastanka u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić održao je danas u Banjaluci sastanak sa direktorima i predstavnicima srednjih škola iz Republike Srpske u kojima se školuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, Udruženja „Horeka RS“ i predstavnicima radnika i poslodavaca iz ove branše.

Tema sastanka bio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kojim se iz važećeg zakona briše član 9. kojim je propisano da „lice koje u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće vrste restoran, neposredno uslužuje goste (konobar) mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar“.

– Na sastanku je zaključeno da je kroz kreiranje zakonskog okvira, prije svega, neophodno stvoriti uslove da se održi kvalitet usluge u ovom sektoru, te sačuva struka, ali i nivo zaposlenosti, te omogući zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu i u uslovima nedostatka školovanog kadra- saopšteno je.

Konobari
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dogovoreno je da se u narednom periodu, kao i kroz postupak zakonski definisane javne rasprave, Nacrt zakona koriguje u pravcu zadržavanja člana 9. zakona, uz dodavanje odrednica koje će poslodavcima u ovim kategorijama objekata omogućiti i zapošljavanje drugih kadrova, uz već navedene profile.

Sastanku je prisustvovala i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Izvor: Srpskainfo