Narodna skupština Republike Srpske je dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

Za ovu odluku od 72 prisutna poslanika, glasalo je 66, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na posebnoj sjednici narodni poslanici danas su podržali odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom “eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”, usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je “zaključak Predsjedništva povodom eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH” ne samo krajnje neistinit i na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH, već je i funkcionalno usmjeren ka realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu.

——–

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je “zaključak Predsjedništva povodom eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH” ne samo krajnje neistinit i da na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH, već i da je funkcionalno usmjeren ka realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu.

Cilj svih napada iz Sarajeva na Republiku Srpsku je imovina, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik .

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da poslanici treba da odbiju posljednji zaključak Predsjedništva BiH na koji je stavila veto srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, te da pošalju jasnu poruku da je Narodna skupština iznad odluka Predsjedništva.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović upitala je poslanika SDS-a Dragomira Vasića da li može zamisliti da MUP Srpske hapsi predsjednika Republike, koji je izvršavao svoju ustavnu obavezu, a na osnovu nepostojećeg djela koje je donio neko ko nije ovlašteni zakonodavac.

Cvijanovićeva rekla je da zaključci usvojeni preglasavanjem u Predsjedništvu treba da idu u smeće i da Parlament Srpske ima odličnu priliku da to uradi.

Poslanici u Narodnoj skupštini se danas ne trebaju svađati o parkingu u Banjaluci, dok se u Sarajevu pokušava osporiti Srpska, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica poručio je da će ova stranka podržati veto Cvijanovićeve.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da su za SDS neprihvaljivi zaključci članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

Govedarica je tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH podsjetio da je SDS platio najveću cijenu međunarodnog intervencionizma.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da je važno podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, zbog kako je ocijenio, sinhronizovanih napada na Srpsku. Mazalica je rekao da je posebna sjednica parlamenta jedinstva prilika da se pokaže snaga Republike.

Poslanik Socijalističe partije Srpske Tamara Damjanović smatra da poslanici iz Republike Srpske treba dvotrećinskom većinom da podrže veto srpskog člana Predsjedništva BiH.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić smatra da je zaključak koji su dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić donijeli na sjednici Predsjedništva samo jedan u nizu poteza kojima se vrijeđa Srpska, te dodao da podrška SDS-a vetu srpskog člana Predsjedništva nije sporna.

Vasić je tokom skupštinske rasprave o vetu Cvijanovićeve na posljednji zaključak Predsjedništva, rekao da za SDS-a podrška nije sporna, ali i da treba voditi računa o mehanizmu ulaganja veta.

Poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović istakao je da je dobro korištenje veta jer se time pokazuje da odlučuje parlament Srpske, a ne Predsjedništvo BiH.

Poslanik DEMOS-a Spomenka Stevanović smatra da je BiH u stanju stalne političke nestabilnosti, te predmet prelamanja interesa velikih sila.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić smatra da svi srpski poslanici moraju odbaciti zaključke Predsjedništva BiH koji su protiv interesa Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević smatra da ne treba bježati od korištenja mehanizma veta ili bilo kojeg vida zaštite Srpske, kao i da narodni poslanici danas trebaju pokazati jedinstvo.

Vitalni interes Srpske ugrožen je zaključkom Denisa Bećirovića i Željka Komšića o navodnoj eskalaciji napada Republike Srpske na odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka BiH.

Cvijanovićeva je ponovila da Srpska i njeni predstavnici nisu uzurpatori Dejtonskog sporazuma.

Pozvala je narodne poslanike da, radi odbrane interesa i dejtonske pozicije Srpske, spriječe stupanje na snagu štetnog zaključka Predsjedništva BiH. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini.

Autor: RTRS