„Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta. Ipak, sve što napipate nije karcinom, zato su važni preventivni pregledi. Medicina je u ovom polju napravila najveće pomake. Širenjem svijesti o ovoj opakoj bolesti i njenim ranim otkrivanjem, izlječenje je moguće “, poručuje dr Vujanović.

Oktobar je mjesec kada se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Na koji način možemo uticati na žene da dolaze na redovne preglede?

– Svjedoci smo pojave epidemije svih malignih oboljenja, pa tako i tumora dojke. Zaista je veoma važno obavljati preventivne preglede koji podrazumijevaju, prije svega, samopregled dojke, ultrazvuk dojke i regionalnih limfatika, ultrazvuk stomaka  i male karlice, ultrazvuk i pregled ginekologa. Borba protiv karcinoma je neprekidna i odvija se na brojnim poljima. Prevencija počinje sa podizanjem svijesti o značaju rane dijagnostike. Veliki značaj, pored svih akcija, svakako imaju i mediji.

Kako nastaje karcinom dojke?

– Tumor dojke prvenstveno nastaje iz epitelnih ćelija, u većini slučajeva kada normalna ćelija nekontrolisano počne da se mijenja i raste, umnožava i na taj način uništava i susjedne normalne ćelije. Kao faktori rizika navode se žene u čijim porodicama je bilo tumora dojke (majka, sestre), nerotkinje i one koje su prvi put rodile nakon 35. godine života, žene s produženom menstrualnom aktvinošću, one kojima je menstruacija nastala prije 12. godine i one koje imaju menstruaciju 30 i više godina. Žene kojima je zbog tumora dojke već operisana dojka, žene s benignim proliferativnim bolestima dojke, žene koje su imale udarac u dojku (tjelesna trauma), dobri socio-ekonomski uslovi, gojaznost, alkoholizam, pušenje, jonizujuće zračenje, a češće se javlja kod osoba bijele rase. Takođe, češće se javlja u zemljama sjeverne Amerike i Evrope. U Evropi godišnje oboli oko 430.000 pacijentkinja, a umre ih oko 130.000.

Koji su simptomi zbog kojih bi se žena trebala odmah javiti doktoru?

– Kao prvi simptomi mogu da se jave kvržice ili čvorići koji ne bole, koji su čvrsti, nepomični i imaju nepravilne rubove. Takođe, mogu da se jave i kao otvrdnuća ili tvrda mjesta na dojci, novonastale promjene u obliku, veličini i izgledu dojki koje nisu povezane sa mjesečnicom, uvlačenja kože ili promjena kože bradavice, pojava sukrvičavog  ili gnojnog sekreta iz bradavice, svrab i pečenje uz otok kože u okolini bradavice, opšta slabost, malaksalost, bol u kostima i brojni drugi simptomi. Svakako treba imati na umu da karcinom ne boli, osim u uznapredovalim fazama, kada upravo bol pacijente dovodi ljekaru.

Kako se postavlja dijagnoza?

– Dijagnoza tumora dojke postavlja se na osnovu kliničkog pregleda biopsije sa patohistološkom verifikacijom, UZV dojki i mamografije, MR dojki, CT grudnog koša, UZV stomaka i male karlice, scintigrafijom skeleta i biohemijskim pretragama. Zbog česte povezanosti sa istovremenom pojavom i tumora jajnika, obavezni su i ultrazvučni i ginekološki pregledi.

Kako se liječi karcinom dojke?

– Liječenje  tumora dojke je multidisciplinarno i podrazumijeva hirurgiju, aplikaciju hemoterapije, biološke terapije ili terapije monoklonskim antitijelima, radio terapiju, fizikalnu terapiju i drugo.Veliki značaj u prevenciji i liječenju tumora dojke ima genetsko savjetovanje.

BROJ OBOLJELIH U STALNOM PORASTU

Broj oboljelih od karcinoma kao i karcinoma dojki je u stalnom porastu, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, procent izlječenja je visok. Ukoliko ste zdravi i imate najmanje 50 godina života, vrijeme je za vašu prvu mamografiju, javite se na pregled. Ukoliko imate 50 i više godina, uradite mamografiju jednom u dvije godine. Ukoliko imate osjećaj nelagodnosti, bolove, iscjedak iz dojke ili slične tegobe, obratite se odmah ljekaru. Ukoliko u vašoj porodičnoj istoriji ima žena koje su bolovale od raka dojke, posjetite ljekara ginekologa, ljekara opšte prakse već sa 30 godini života.

Izvor: kozarski