Boračka organizacija grada Banjaluka organizovala je mirno okupljanje da bi iskazala nezadovoljstvo i protivljenje ranije najavljenom dolasku članova SDP-a BiH u Banjaluku povodom obilježavanja dana ZAVNOBiH-a, odnosno tzv. Dana državnosti BiH, uprkos zabrani.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je SDP-u okupljanje radi ovog obilježavanja.

Nakon okupljanja ispred hotela Meriot, gdje je ranije bila najavljena, a potom otkazana svečana akademija, borci su se okupili ispred prostorija SDP-a, gdje je stigao i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković premijer Federacije BiH i lider SDP BiH, Nermin Nikšić.

Foto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić ponovio je da su se na miran i dostojanstven način okupili kao i da je okupljanje članova SDP-a BiH uvreda za sve žive borce Vojske Republike Srpske, ali još veća za poginule borce koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Ovo je prije svega vrijeđanje Republike Srpske, koja je nastala 9. januara i koja je međunarodno priznata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Ostojić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Predsjednik organizacije Goran Rogić je istakao da ovo što se danas dešava u Banjaluci, prije nekog vremena dešavalo se u Derventi, u Kotor Varošu, pa da ne bi postala praksa, da ne bi provocirani i ponižavani, borci su odlučili da iskažu bunt.

On je dodao da niko nikome ne može da zabrani da dođe u grad, koji je otvoren za sve, ali ne i da na današnji dan dođe da provocira.

Autor: RTRS