Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Saša Kukolj izjavio je danas da Vlada Republike Srpske treba da se uključi u rješavanje problema obustave rada u firmi “Arselor Mital Prijedor”, bez obzira na to što je u većinskom privatnom vlasništvu, jer ona znatno utiče na bruto društveni proizvod Republike Srpske.
Kukolj, koji je i potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, naveo je da su radnici ove firme stanovnici Republike Srpske i da se doprinosi i porezi plaćaju u Srpskoj.

“Smatramo da privredno preduzeće može biti u sistemu čekanja, a radnik ne. Možda nije popularno, ali ako je radnik u sistemu čekanja i dobijanja 50 odsto plate, onda sve račune koje treba da plaća jedna porodica treba odbijati da iznose 50 odsto”, rekao je Kukolj na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je dodao da je sindikat na jučerašnjem sastanku s premijerom Srpske Radovanom Viškovićem insistirao da Vlada izvrši pritisak na kompaniju “Arselor Mital Prijedor” da radi tokom svih 12 mjeseci, da nađe druge kupce mimo Zenice i tako da dovede u kontinuiran rad rudnik, a time i plate radnika.

Predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Arselor Mital Prijedor” Dario Antonić rekao je da će više od 90 odsto radnika u decembru biti na čekanju i da će sindikat nastaviti pregovore s menadžmentom o primanjima za vrijeme čekanja.

“Očekujemo da u pregovorima s upravom situacija bude bolja u korist radnika i da se ne ide ispod minimalne plate, a da se za radnike koji nisu iskoristili godišnje odmore ili imaju zarađene sate, isplaćuju puna primanja za period za koji imaju godišnji ili višak sati”, naveo je Antonić.

On je ponovio da je posebnim kolektivnom ugovoru produženo trajanje od 17. decembra do kraja prvog kvartala iduće godine, a da će se dogovori koje sindikat postigne u prvom kvartalu iduće godine primjenjivati počev od 1. januara 2024. godine.

“Dva ili tri radnika su napustila rudnik, a do kraja godine odlazi 36 radnika koji su prihvatili stimulativne pakete za odlazak u penziju”, dodao je Antonić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika kompanije “Arselor Mital Zenica” Rašid Fetić rekao je da poslodavac u Zenici radnicima nije ponudio ništa oko čega bi se moglo pregovarati i da stoga ni sindikat nema oko čega da pravi kompromise, jer ništa nije ni ponuđeno.

“Ponudili su nam povećanje novčanog dijela toplog obroka sa pet na 6,5 KM. Radnici su prokomentarisali da je to jedna pašteta. Problem je satnica i tu se nismo pomjerili u pregovorima već šest mjeseci”, naveo je Fetić.

U Prijedoru je danas održana panel diskusija o trenutnom stanju izazvanom obustavljanjem proizvodnje u kompanijama “Arselor Mitala” Prijedor i Zenica i obustavljanjem dijela željezničkog transporta.

Kompanija “Arselor Mital Prijedor” saopštila je prošle sedmice da je privremeno obustavila proces rada, budući da joj je jedini kupac “Arselor Mital Zenica”, koja je prethodno obustavila proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Današnji skup održan je na inicijativu nevladinih organizacija “Front slobode” Tuzla i “Radnička solidarnost u BiH” Banjaluka kako bi se u rješavanje problema aktivnije uključile entitetske vlade i Savjet ministara.

Izvor: kozarski