Odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sutra će podnijeti žalbu Sudu BiH. Žaliće se na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen njihov zahtjev o premještanju suđenja u Osnovni sud u Banjaluku. Rok za izjašnjavanje Apelacionog vijeća Suda BiH o žalbi je 15 dana.

Od odluke Apelacionog vijeća zavisi hoće li glavni pretres u predmetu Dodik-Lukić biti održan u Sarajevu ili Banjaluci. Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa. Na negativnu odluku, odbrana će se žaliti.

– Imamo ovu proceduralnu situaciju nezavršenu u pogledu najavljene žalbe odbrane za prenos nadležnosti. Kad se to pravosnažno okonča onda će biti uslovi za početak suđenja – rekao je advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić.

Istovremeno, to znači da bi ponovno zakazivanje glavnog pretresa značilo prejudiciranje odluke po žalbi. Na to je tokom ročišta 6. decembra upozorila odbrana. Ipak, na zvaničnoj stranici Suda BiH još nije uklonjen 20. decembar, kao datum novog pretresa u procesu protiv Dodika i Lukića.

Beogradski advokat Branko Lukić smatra da je u ovom politički montiranom procesu, već napisana i presuda i to rukom američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija.

– Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti ju. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom, jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH – izjavio je Lukić.

Upravo je ovaj sudski proces za predsjednika Republike vid borbe protiv centralističkih namjera dijela Zapada i političkog Sarajeva, ističe generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac.

– Koliko god da je Sud BiH neprijateljska teritorija za nas, mi smo spremni da na toj teritoriji branimo Republiku Srpsku. Mi smo prihvatili da idemo u taj sud da pobijedimo jer mi znamo da je pravo na našoj strani i mi idemo po pravdu – navela je Pajić Baštinac.

Iz institucije ombudsmana BiH ukazuju da se iscrpljivanje pravnih sredstava u sudskom procesu protiv Dodika i Lukića, graniči s kršenjem ljudskih prava.

– Njima su povrijeđena ljudska prava, tu nema dileme. Zbog ogromnog pritiska i na Sud i na Tužilaštvo i pogotovo na optužene, teško je izdejstvovati u takvim situacijama bilo kakav pravičan i fer proces – istakao je ombudsman BiH iz reda srpskog naroda Nevenko Vranješ.

Podsjećamo, premještanje sudskog procesa u Osnovni sud u Banjaluci odbrana je tražila zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH, između ostalog, usljed brojnih medijskih istupa Kristijana Šmita, američkog i britanskog ambasadora i federalnih ministara u kojima predsjedniku Republike Srpske, presuđuju unaprijed.

Autor: RTRS