Dopunili smo zahtjev za izuzećem sudije Sene Uzunović sa nekoliko relevantnih pravnih razloga, rekao je Goran Bubić, branilac u Timu odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prvi razlog je što je sudija Sena Uzunović već 2. februara znala da je određena za sudija, ali stranke o tome nisu obaviještene, pa smo mi to saznali tek u sudnici. To je važno zbog principa nepristranosti, jer mi ne možemo u pogledu  ličnosti sudije staviti nikakve prigovore ako ne znamo ko je sudija. To je prvi put da mi se desilo u četiri decenije koliko radim ovaj posao – naglašava Bubić.

 

Advokat u timu odbrane predsjednika Republike Srpske navodi još jedan razlog.

– Drugi razlog je ponašanje sudije u sudnice nakon što smo usmeno stavili zahtjev, gdje je sudija rekla da se pročita dio optužnice vezana za predsjednika Milorad Dodika. Red je bio da ako smo mi imali prigovore da na njih odgovori protivna strana, a ne da sudija presjeca – poručio je Bubić.

Bubić navodi da je naveden kao razlog i stav sudije iz aprila 2021. godine kada je Uzunovićeva bila tužilac BiH i kada je zajedno sa 14 drugih tužilaca tražila da se protiv Milorada Dodika podigne optužnica za krivično djelo “napad na ustavni poredak BiH”.

– Smatramo da je na taj način pokazala predrasude u predmetu i da je samo ta činjenica mogla isključiti iz predmeta. Generalno je dopušteno da se sudije zamjene, ali da se stranke obavijeste u razumnom period ranije, a to bi trebalo biti najmanje osam dana. To se ovdje nije dogodilo – tvrdi Bubić.

I zbog političke aktivnosti Uzunovićeve traženo je izuzeće iz slučaja.

– Uzunovićeva je u periodu 1998-2001. godine bila zamjenik ministra finansija u Vladi FBiH. U tom periodu egzistirale su funkcije zamjenika ministara i bile su isključivo političke prirode, a nas interesuje koja stranka je nominovala sudiju za tu poziciju. S obzirom na vlast u tom periodu, očigledo da je to bila SDA, stranka koja u svom programu ima ukidanje Republike Srpske. Razumno je postaviti pitanje, kada sudimo predsjedniku Republiku Srpske za koju želimo da bude ukinuta, i evidentno je da takva stvar predstavlja razlog za izuzeće – dodao je Bubić.

Bubić naglašava da je prvi presedan kratkoća istrage, a drugi presedan je činjenica da optužnicu za ovo djelo prvobitno su zastupala tri tužioca, a sada već dolaze četiri, prenosi RTRS.

Autor: Srpskainfo

FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT