Američka ambasada i Kristijan Šmit vrše pritisak na Sud i Tužilaštvo BiH i žele osuđujuću presudu Miloradu Dodiku. Zakon o imunitetu je vanredna mjera kojom se Sudu želi onemogućiti da vodi postupak protiv predsjednika, rekao je Ognjen Tadić, savjetnik Milorada Dodika.

Svi su čuli za FETO organizaciju iz Turske i svi znaju da Amerika turske državljane ne želi da isporuči Turskoj zato što smatra da će im tamo biti organizovano političko suđenje. Svi znamo da Švedska ne može da uđe u NATO zbog blokade od strane Turske, zbog toga što ne želi da isporuči strane državljane Turke, Kurde – Turskoj, jer smatra da će im biti političko suđenje organizovano. A od BiH se očekuje da svojim državljanima sudi u političkom procesu zbog volje nekog stranca – naglasio je Tadić.

Kada bi priznao Krivični zakon BiH koji je izmijenio Šmit, to bi značilo, kako kaže, da radi suprotno svemu onome što je naučio kao student pravnog fakulteta, što je radio kao parlamentarac ili što je primjenjivao kao profesionalac pravnik.

„Suđenje BiH“

-Naravno da je RS i srpski narod tu vrstu ataka na institucije RS, prije svega, doživio kao napad na sebe. Ali je vrijeme pokazalo da je to u suštini suđenje BiH. Od odluke Suda BiH zavisi da li BiH jeste suverena država ili nije. Ako nije – zna se šta su posljedice. Ako jeste – opet se zna šta su posljedice. Ja vas uvjeravam, što se tiče javnosti u RS, da je ona spremna na obje opcije, sasvim ravnodušno spremna da prihvati i da šta god se uradi – RS pobjeđuje u ovom procesu. Ali jedino što je razlika je to što BiH neće pobijediti u tom procesu ukoliko bude donesena osuđujuća presudac – poručio je Tadić.

Kandidat za sudiju

Tadić je i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH. Kaže da će, ako bude izabran za sudiju „to znači da su umjesto stranih sudija došle domaće“.

-Predstavnici institucija RS su bili i više nego jasni. Prije bilo kakvog nastavka rada Ustavnog suda BiH, mora se omogućiti zamjena stranih sudija domaćim – podvukao je Tadić.

Tvrdi i da RS ne blokira Ustavni sud BiH.

-Ona želi da ga sačuva, odbrani od onih koji hoće da ga koriste za reviziju Dejtonskog sporazuma – kaže Tadić.

Državna imovina

Što se tiče državne imovine, tvrdi da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Ne znam zašto se trvite oko tog pitanja, samo gubite vrijeme. Stvari su tu potpuno jasne – Ustavom Republike BiH postojalo je poglavlje dva koje se bavilo pitanjem imovine i davalo nadležnosti BiH na tom pitanju. Usvajanjem Ustava BiH u Dejtonu to je prestalo da bude ustavna materija i to više ne pripada nadležnostima BiH – pripada isključivo nadležnostima entiteta. A kako će to entiteti urediti – to je dato njima u nadležnost. Pokušaj da se od sporazuma o sukcesiji napravi pravni osnov za takvo nešto je potpuno besmislen. A ključnu zabunu je unio Ustavni sud BiH svojim presudama. Sudije koje su odlučivale nikad nisu pročitale sporazum o sukcesiji – istakao je on za FTV.

Zakon o imunitetu

Na pitanje zašto se baš sad donosi zakon o imunitetu u RS-u, odgovara: „Znam da je taj zakon u nacrtu, siguran sam da će još biti mijenjan. A zašto sad – je više nego jasno. Kada nekom padne na pamet suluda stvar da nekom strancu kaže – idi upravljaj tom zemljom, a pritom nema nikakvu odluku koja stoji iza njega – onda morate i vi vanredne mjere da primjenjujete i da se branite od toga. Da sarajevska politička javnost nije ozbiljno shvatila Šmita, nikad RS ne bi posezao za takvim zakonima. Jer bi postojao konsenzus da je to neko ko je potpuno van pameti, koga treba ignorisati- objasnio je Tadić.

Navodi da ako se taj zakon primijeni retroaktivno u procesu Dodiku – to znači da prestaje, kako je naveo, maltretiranje s kojim sarajevsko pravosuđe ne zna kako da izađe na kraj.

-Mi želimo da pomognemo u tome da se smanji broj svađa između Sarajeva i Banjaluke i da sutra sudija tog suda prosto kaže – evo mi smo možda i mislili nešto u skladu s voljom međunarodne zajednice, ali očigledno postoji zakon koji nam onemogućava da nastavimo voditi ovaj postupak i ide svako svojoj kući. To je ponovo doprinos relaksiranju političkih odnosa u BiH, a ne zaoštravanje – tvrdi Tadić.

Izvor: Srpskainfo