Njegova svetost patrijarh Porfirije rekao je da je današnja slava Svetog Nikole dobra prilika da se ljudi vide, sretnu i zagrle, te u radosti oko imena svetitelja saberu i slave njega i sa njim ime Božije.

– Ima mnoštovo svetitelja, ali je naš narod izabrao da Svetog Nikolu uzme kao onog koji je najomiljeniji, jer, evo, gotovo čitav naš narod slavi, a kako to kažu – pola slavi, a pola ide na slavu – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi na Svetoj liturgiji u Nikolajevskoj crkvi u Zemunu.

On je ocijenio da je Sveti Nikola, episkop Mire Likijske, jedan od najomiljenijih u srpskom narodu zbog toga što je, pored svih vrlina kojima je ukrašen, najočiglednija, najčistija i najjednostavnija vrlina u njegovoj ličnosti bila vrlina vjere, objavljeno je na sajtu SPC.

– To je prilika da se vidimo, da se sretnemo, da se zagrlimo, jer neretko smo otuđeni jedni od drugih, i to ne samo oni koji smo slučajni prolaznici i poznanici, nego i oni koji su upućeni jedni na druge, koje je Bog postavio da osluškuju duše jedni drugih, da budu jedni uz druge, da nose bremena jedni drugima. Zato je slava dobra prilika da se u radosti oko imena svetitelja saberemo da slavimo njega i sa njim Ime Božje – naveo je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da nije dovoljno kada neko misli da biti pravoslavni hrišćanin znači samo imati ikonu na zidu, slaviti slavu, postiti i ići nedjeljom u crkvu.

– Da, to je neophodno, ali to je okvir koji treba da bude ispunjen upravo trudom da držimo ono što je Gospod rekao, da ono što je on rekao bude naš zakon od A do Š, ne selektivno. Kada to činimo onda nećemo imati sujetu ili gorodost, nećemo kao oni koji se samo spolja toga drže smatrati da smo uzvišeniji od drugih i prezirati ih, nego ćemo imati istinski mir – poručio je patrijarh Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetac okončao ovozemaljski život 343. godine Nove ere.

Autor: RTRS