Skandalozan govor islamskog teologa Mithada Ćemana uzdrmao je javnost u Republici Srpskoj.

Na predavanju u Vogošći, čiji je sadržaj dostupan na društvenim mrežama, Ćeman je otvoreno pozivao na rat u BiH i pokolj srpskog stanovništva.

Iz Republike Srpske traže od Tužilaštva BiH da procesuira Ćemana kako bi se spriječilo širenje radikalizma, mržnje prema Srbima i podrivanje bezbjednosti. Iz Federacije BiH i međunarodne zajednice nema osude ratnohuškačkih stavova.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je skandalozan govor Ćemana i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje prema jednom narodu.

Od Ćemanovih rathohuškačkih stavova nisu se ogradili ni Islamska ni međunarodna zajednica, niti sarajevska politička scena, navodi RTRS.

Stručnjak za bezbjednost, Dževad Galijašević, smatra da je mala vjerovatnoća da će doći do kažnjavanja, jer iza islamskog radikalizma u BiH stoje zapadne službe koje su, prema njegovim riječima, i otvorile internet platforme za javnu propagandu.

– Mithad Ćeman je dio te klasične priče vehabijske, nadri-profesorske priče koja, u stvari, provocira novi rat. Nije on Bošnjak, oni prvo nemaju nikakva nacionalna osjećanja niti svijest o nacionalnoj pripadnosti. Na kraju, rođen je na Kosovu, njegova porodica je porijeklom iz tzv. crnogorskog Sandžaka, ono što on radi i način na koji razumije svijet – to je anacionalan svijet – rekao je Galijašević.

Autor: Srpskainfo