U povodu Dana Republike Srpske, a u organizaciji   ŠK „Rudar Prijedor“   u Jutrogošti  je danas održan tradicionalni 10. po redu šahovski turnir. Učesnici kažu da je veoma važno da se šah igra i u manjim sredinama, te da i na ovaj način dobija na značaju. Dragan Ignjatović, šahista iz Banjaluke ističe da voli igrati šah i da je turnir u Jutrogošti sjajano organizovan.

Organizator turnira Igor Javorić iz ŠK “Rudar Prijedor” navodi da turnir jeste tradicionalan i jedinog je takvog karaktera u cijeloj RS i jedina sportska manifestacija koja se održava u Gradu Prijedoru i u ovoj regiji.

“Deseti je danas i ima jednu veliku važnost kako moje kolege šahisti i saborci znaju reći:” Republiku Srpsku smo u ratu branili, a sad u miru slavimo taj njen dan.” Ove godine imamo 20 učesnika, imamo učesnike iz Dubice, Banjaluke, iz Gradiške, Srpca i ŠK „Rudar Prijedor“ učestvuje zajedno sa svojim članovima. Ovom prilikom bih htio da se zahvalim gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom koji nam je izišao u susret kao i prethodnih godina, kada smo ovakvu manifestaciju održavali ovdje u Jutrogošti“, istakao je Javorić.

Kod spomen obilježja za 24 poginula borca Jutrogošte, položen je vijenac, zapaljene svijeće i odata dužna pošta za 98 poginulih boraca NOR-a ovog sela. Turnir ima društveni značaj,  jer je u povodu Dana Republike i jer je počast i sjećanje na poginule borce iz ovog kraja. Pokrovitelj turnira je Grad Prijedor.

Izvor: kozarski