Sve je spremno za 17. “Dane zime na Kozari” koji će biti održani ovog vikenda.  U subotu će u organizaciji Planinarskog kluba “Albatros” biti održan planinarski marš, a ukoliko vremenske prilike budu dozvolile Planinarsko-skijaško društvo “Ljubijski rudar” organizovaće ski-kup za osnovce i srednjoškolce.

“Dani zime na Kozari” svečano će biti otvoreni u nedjelju, u 11.00 časova, kada je planiran centralni događaj koji će obuhvatiti takmičenje gradova i opština u sportskim igrama i gastro takmičenje.

“Zapravo je riječ o takmičarskim igrama zabavnog karaktera koje su interesantne kako posjetiocima, tako i učesnicima takmičenja. U gastro takmičenju učestvuju turističko-ugostiteljske škole Republike Srpske, lovačka udruženja Potkozarja i izviđački odredi i planinarska društva. Najavili su nam se gosti iz Srbije, pa čak i iz Austrije koji će uzeti učešće na manifestaciji. Nakon proglašenja pobjednika učesnici mogu da degustiraju čorbu, a Lovačko udruženje “Mrakovica” pripremiće čorbu za oko 1.000 posjetilaca”, istakla je Dijana Aramanda, direktor Turističke organizacije Prijedor.

U nedjelju će biti organizovan i kulturno-zabavni program. Nastupiće pjevačke grupe iz susjednih opština i lokalni bend “Bećari”.

Za Prijedorčane u nedjelju će biti obezbijeđen besplatan prevoz autobusima ispred Gradskog stadiona od 9.00 do 10.00 časova.  Za posjetioce koji dolaze privatnim automobilima biće obezbijeđen parking preko puta Motela “Bijele vode”  i na Benkovcu. Za sve one koji će parkirati na Benkovcu biće organizovani autobusi koji će tokom manifestacije prevoziti putnike na relaciji Benkovac – Mrakovica – Benkovac. Ulaznica u Nacionalni park “Kozara” tog dana ujedno je i kartica za tombolu.

“Predložili smo da se organizuje prevoz do Mrakovice iz Kozarca, potrudićemo se da to realizujemo. Da građani svoje automobile parkiraju u Kozarcu i da autobus saobraća na liniji Kozarac – Mrakovica – Kozarac. Apelujemo na građane da ih većina dođe autobusima, kako bi izbjegli gužvu zbog organičenog broja parking mjesta. Policijski službenici će regulisati saobraćaj uz naše nadzornike i apelujemo da posjetioci propisno parkiraju svoje vozilo kada dođu na Mrakovicu, jer samo na taj način može biti dovoljno parking mjesta za sve”, istakao je Božidar Nikoletić, direktor Nacionalnog parka “Kozara”.

Organizatori ove privredno-turističke manifestacije su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park “Kozara”.

Izvor: kozarski