Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u Sudu BiH ne vrijedi nikakvo pravo i da se bez poštivanja ikakvih prava ljudi koji učestvuju u procesu pokušava nametnuti nova praksa, te da je to najveći udarac BiH.

Dodik je rekao da je novi sudija u predmet uprotiv njega postavljen da izvršava nečije naredbe.

“Ona to i radi. Sve joj napisano kako i šta treba”, istakao je Dodik i napomenuo da je optužnica trebala ponovo biti urađena, jer je razdvojen proces u odnosu na vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, a ne da se čita parcijalno.

On je naglasio da se danas u sudnici čitaju samo dijelovi optužnice koji se odnose na njega, a ne i ono što se odnosi na Lukića, to se preskače.

Dodik je istakao da je nečuveno da je isti sudija određen i za njegov predmet i za Lukićev, koji se sada vodi odvojeno.

Predsjednik Srpske je naveo da je Tužilaštvo ignorisalo sve što je njegova odbrana do sada iznosila.

On je ponovio da je Paralamenatrna skupština BiH jedini organ koji može da donosi zakone i da Ustav ne dozvoljava ni jednog drugog zakonodavca.

“Kristijan Šmit to ne može, sve i da jesete visoki predstavnik, a nije. Zna se ko u normlanom svijetu donosi zakone – parlament”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će borba biti nastavljena i da je nemoguće da se zakonski akti mijenjaju odlukama.

On je naglasio da se osjeća atmosfera linča i da su stvari unaprijed osuđene.

“Mi ćemo nastaviti da se borimo i dokažemo da je sve apsurdno i da ništa nema smisla u pogledu bilo čega što je Tužilštvo iznijelo čitanjem optužnice”, rekao je Dodik i dodao da više nije problem optužnice, nego procedure.

Dodik je napomenuo da je novi sudija /Sena Uzonović/ ranije imala politički angažman u SDA na važnim pozicijama.

“Dolazimo onda do pitanja da li je moguće da su u ovom sudu sve sudije Bošnjaci. Zar je moguće da su službenici koji tamo rade, samo Bošnjaci”, rekao je Dodik i istakao da opravdano nema povjerenje u ispravnost postupka.

On je ukazao da je ovo isključivo politički proces, zloupotreba i instrumentalizacija Tužilaštva i Suda da bi se vodio politički proces. “Ovo nema nikakve veze sa pravom i zdravim razumom”, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Ustavom Republike Srpske obavezan da potpiše ukaz o proglašenju zakona i da nema nijednog zakona u BiH koji može da derogira Ustav Srpske.

“Ne može zakon derogirati Ustav Srpske. Moja je obaveza da potpišem ukaz o proglašenju zakona. Ako sve to znamo, onda je predviđeno zakonima, Krivičnim zakonom Republike Srpske, da ukoliko ja kao predsjednik Srpske ne potpišem ukaz i za to nemam stvarne razloge, onda mogu da krivično odgovoram za rušenje ustavnog poretka Srpske, za šta je zaprijećena kazna zatvora od 12 godina”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nakon što sam obavio svoju predsjedničku dužnost, nelegitimni Kristijan Šmit nameće odluku i mijenja zakon, čime Sudu i Tužilaštvu BiH daju legitimitet otvaranjem ovog postupka.

Prihvatanjem prakse da se na ovaj način vodi proces, Sud i Tužilaštvo BiH, istakao je Dodik, pokazali su da nisu neutralni.

Komentarišući objašnjenje novog sudije da joj je postupak dat jer ima najmanje posla, predsjednik Srpske upitao je da li je moguće da to bude razlog ili to što dosadašnji sudija Strika odlazi u penziju pa naprasno koristi godišnji odmor.

“Ono što mi znamo da je od onih koji pritiskaju Sud i Tužilaštvo došlo do svađe na koji način ovo treba da se završava i onda su tražili od Strike da se proces protiv mene politički prelomi, odmah završi i donese za njih naravno očekujuća odluka”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, očigledno je Strika imao integriteta da kaže da on ne može to da uradi na taj način i da se povlači iz procesa tako što će zatražiti penzionisanje.

“Zašto je stavljan za sudiju ako se znalo da će u penziju”, upitao je Dodik, konstatujući da je novi sudija, za koju postoje indicije da bi zbog ranijeg političkog angažmana trebalo da bude izuzeta, došla bez najave.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da zahtjev sudije da se navuku zavjese na galeriji sudnice gdje su posjetioci predstavlja pokušaj nametanja nekog autoriteta, na šta su posmatrači reagovali kako su reagovali, i simbolizuje zatvaranje ovog procesa od javnosti.

“Oni će javnosti davati informacije koje misle da treba da daju i tako pakuju medijski predstavu šta se ovdje dešava”, zaključio je Dodik.

On je istakao da u Sudu BiH, iza sudije stoje istaknute dvije zastave i to zastava BiH i Federacije BiH /FBiH/, te da to govori o tome da je to jednostrani sud.

“Ili treba dodati i zastavu Republike Srspke ili ukloniti jednu od ove dvije”, pojasnio je Dodik i dodao da je zastavu BiH usvojio visoki predstavnik, a ne neki organ BiH.

“Ja se zalažem da bude istaknuta i zastava entiteta u zajedničkim institucijama, jer entiteti čine BiH”, rekao je Dodik.

Izvor: SRNA/kozarski