U Pozorištu Prijedor izvedena je humanitarna predstava iz bloka „Marso“. Riječ je o neverbalnoj monodrami koju izvodi Nikola Milaković. Objašnjava da je ova monodarma nastala kao njegov završni rad na Akademiji umjetnosti. Muzikom i pokretima prikazuje život i rad umjetnika Marsela Marsoa. Milaković kaže da mu je čast što svojim umjetničkim radom može da pomogne.

„Prvi put izvodim predstavu na poziv organizacije  ’Srbi za Srbe’, ali izvodio sam i u Bačkoj Palanci za moju prijateljicu kojoj je potrebna novčana pomoć, tako da smo zajedno tamo napravili humanitarno igranje. Želim da zahvalim organizatorima na pozivu i kad god sam u prilici i kad god je moguće ja ću da odigram za bilo koga“, poručuje ovaj mladi glumac velikog srca.

Sofija Pačariz je godinu dana volonterka Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“. Biti dio ove organizacije i njenih aktivnosti za nju je od neprocjenjivog značaja.

„Smatram da pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna. Idu pravim putem, nema laži, nema prevare, rade transparentno i otvoreno. Rado se priključim različitim aktivnostima i obilasku porodica. To je lijepo djelo za te ljude, ali i za nas same jer se svako od nas ljepše osjeća kada pomogne“, navodi ona.

Koordinator projekta za pomoć porodicama u Humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“ Mladen Malić podsjeća da predstave iz bloka organizuju unazad nekoliko godina.

„Ideja je nastala tako što nastojimo da zađemo u sve sfere života, da ne budu samo sport i neke discipline, tako smo došli na ideju da se organizuje predstava iz bloka kako bi došli do tog dijela publike. Sva sredstva od prodaje ulaznica, kao i dobrovoljnih priloga u kutijama preusmjeravaju se u fond koji je namjenjen za pomoć porodicama. U planu je da u Banjaluci budu još dvije nove predstave, jedna u Domu omladine druga u Narodnom pozorištu“, priča Malić.

Dodaje da su u Republici Srpskoj  tokom prošle godine obezbijedili pomoć za preko 20 porodica. Od 2005. godine ova humanitarna organizacija na Balkanu je pomogla više od 3.200 porodica sa oko 15.000 djece.

Izvor: kozarski