Samo desetak dana nakon uspješnog Investicionog foruma u Beču, u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRBRS) i Predstavništva Republike Srpske u Austriji, javila su se prva konkretna interesovanja austrijskih privrednika za ulaganje u Republiku Srpsku.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović održali su sastanak sa Tomasom Horburgerom, predstavnikom uprave austrijske kompanije zainteresovane za preliminarne razgovore o mogućem investiranju.

Na sastanku koji je dio početne faze pregovora predstavljene su namjere i ciljevi ove kompanije, u skladu sa mogućnostima koje Republika Srpska nudi. Sastanak je održan u prostorijama Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjoj Luci.

Uzvratna posjeta iz Austrije uslijedila je nakon Investicionog foruma na kojem su predstavljene konkretne ponude za ulaganje u Republiku Srpsku austrijskim privrednicima i privrednicima srpske dijaspore 4. marta u Beču. Na forumu je predstavljena stimulativna poreska politika Vlade Republike Srpske i prednosti za ulaganje u Republiku Srpsku u odnosu na zemlje regiona i Evropske unije. Takođe, predstavljeni su kapitalni projekti Vlade Republike Srpske, projekti u okviru poslovnih zona u lokalnim zajednicama, kao i kompanije koje su zainteresovane da budu predmet prodaje ili da uspostave strateško partnerstvo sa nekom od austrijskih kompanija.

Akcenat je bio na privrednim sektorima u oblasti saobraćajne infrastrukture, prerađivačke industrije (drvoprerađivačke i metaloprerađivačke), u sektorima proizvodnje hrane i turizma.

Investicioni forum u Beču prvi je od planiranih šest u Evropi i svijetu u ovoj godini. Ovi forumi su dio aktivnosti koje su proistekle iz prvog velikog i uspješnog „INVEST FORUMA“ u septembru prošle godine u Banjoj Luci, u organizaciji IRBRS i Vlade Republike Srpske. Kruna ovogodišnjih aktivnosti biće objedinjeni veliki događaj na jesen u Republici Srpskoj – Četvrta investiciona konferencija „INVEST SRPSKA“ i Drugi „INVEST FORUM“.

prijedor24h