U Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas i sutra se održava edukacija na temu: kardio-pulmonalni test opterećenja.

Značaj edukacije ogleda se u primjeni najsavremenijih dijagnostičkih metoda u oboljenjima srca i pluća.

“Ova dijagnostička metoda je posebno značajna za pacijente sa srčanom insuficijencijom, kod postavljanja indikacije za kardiohiruršku ugradnju aparata za poboljšanje rada srca, kao i kod postavljanja indikacije za transplantaciju srca. UKC Republike Srpske raspolaže aparatom najnovije generacije i vodeći je centar za ovu dijagnostiku u Republici Srpskoj i BiH. Prvi dan edukacije su teoretska predavanja, a drugi dan je namijenjen za praktičan rad sa pacijentima kod kojih postoji indikacija za navedenu dijagnostiku“, navedeno je iz UKC-a Srpske.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je ova edukacija još jedna pobjeda ustanove na čijem je čelu jer rade na unapređenju zdravstvenog sistema.

“Podižemo nivo pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima, nabavljamo savremenu opremu, a istovremeno edukujemo naš medicinski kadar. Jedno veliko hvala profesorici Popović, akademiku Ostojiću, načelnici Kovačević Preradović i svim ljekarima na trudu i angažmanu za unapređenje zdravstvenog sistema Republike Srpske i UKC Republike Srpske“, rekao je generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić.

Načelnik Klinike za kardiologiju Tamara Kovačević Preradović rekla je da će na edukaciji biti riječi o kardiopulmonalnom testu opterećenja što je jedna od važnih tema iz oblasti kardiologije.

“Sa nama su danas ovdje najveći eksperti iz ove oblasti prof. dr Dejana Popović iz Kliničkog centra Srbije i akademik Miodrag Ostojić. Sve ove aktivnosti ne bi bile moguće da nema zalaganja zaposlenih i podrške generalnog direktora Vlade Đajića. Еdukacija koju sprovodimo odnosi se na pacijente sa srčanom slabošću, te zahvaljujući opremi koju posjedujemo dijagnostikujemo i određujemo terapijske modalitete liječenja. Otvaranjem Klinike za kardiohirurgiju uvezali smo liječenje pacijenata, a radićemo na tome da organizujemo edukacije na ovu temu i za ostale bolnice u Republici Srpskoj. Što se tiče primjene ove metode jedinstveni smo u Republici Srpskoj i BiH i na tu činjenicu sam posebno ponosna“, rekla je prof. dr Tamara“, načelnik Klinike za kardiologiju Tamara Kovačević Preradović.

Profesor doktor Dejana Popović rekla je da joj je zadovoljstvo što se u UKC-u Srpske implementira jedna savremena metoda koja će mnogo pomoći u dijagnostici, odabiru terapije i praćenju efekata terapije, kako srčanih tako i pulmoloških pacijenata.

“Sve je to omogućeno velikim trudom, vizijom i inovativnošću mojih domaćina i veoma sam ponosna da UKC Republike Srpske postaje vodeći u regionu i da će biti u prilici da prati savremeni svet. Ovo je jedan značajan korak u unapređenu zdravstvene zaštite i Republike Srpske i regiona, kao i u umanjenju troškova liječenja. Zahvaljujem se mojim domaćinima i nadam se da ćemo budućim radom, edukacijom kadra i saradnjom zajedno doći do još boljih rezultata“, izjavila je prof. dr Dejana Popović.

Akademik profesor doktor Miodrag Ostojić rekao je da je mu je zadovoljstvo što učestvuje  u jednom kontinuiranom eksponencijalnom razvoju kardiologije u UKC Republike Srpske.

“Ovo što danas radimo ovdje – kardiopulmonalni test opterećenja mogli ste ranije da vidite u naučnofantastičnim filmovima, on se radio astronautima, pilotima i sportistima. Međutim, ova metoda se približila običnom čovjeku. Oprema koja je ovdje stigla je iskorištena na pravi način. Ovo je jedan od daljih pokazatelja napretka ne samo kliničke kardiologije, već i naučnoistraživačkog rada koji se ovdje njeguje“, rekao je akademik prof. dr Miodrag Ostojić.

Izvor: ATV