Udruženje građana “DON” organizovalo je danas edukaciju na temu “Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka” u objektu područnog odjeljenja Osnovne škole “Dositej Obradović” na Hambarinama.

Edukacija je organizovana za stanovnice Hambarina i okolnih mjesnih zajednica kao i za nastavno osoblje ove škole, a u sklopu projekta “Zajedno za zdravlje: Prevencija i zaštita od karcinoma kod žena”.

Projekat je podržan od strane Grada Prijedora koji je prepoznao značaj prevencije karcinoma da se kroz edukacije informiše što je više moguće žena i djevojaka o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti.
Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić izjavio je da je riječ o projektu koji je prošao putem konkursa za sufinansiranje najpovoljnijih projekata udruženja i fondacija iz budžeta Grada Prijedor u 2023. godini za koje je bilo izdvojeno 50.000 KM.
” Udruženje građana DON je danas počelo sa implementacijom svog projekta, kojim su bili drugorangirani na Javnom konkursu, pod nazivom: Zajedno za zdravlje: prevencija i zaštita od karcinoma kod žena, a odobreni iznos za ovaj projekat je 3.400 KM”, rekao je Milješić.
On je pozvao sva udruženja, koji su svojim projektnim prijedlozima prošli na konkursu, da sprovedu svoje prijedloge, jer je rok za implementaciju do 31.12.2023. godine.
“Budući da se veliki broj organizacija civilnog društva javilo na javni poziv, pozivamo ih da naprave kvalitetne i konkretne projektne prijedloge i apliciraju i na novi javni poziv koji će biti raspisan u drugom kvartalu naredne godine”, rekao je Milješić.