Predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru Ramo Salešević danas je pripadnicima ove populacije uručio higijensko-prehrambene pakete, koje im je povodom Svjetskog dana Roma obezbijedila Gradska uprava Prijedor. Romi zadovoljni i srećni kad im se ukaže pomoć i kako ističu puno im znači.

Desetak romskih porodica danas je dobilo higijensko-prehrambene pakete, a predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević ističe da imaju podršku Gradske uprave Prijedor i da je ona veoma značajna.

„Danas bacamo akcenat na 8. april, to je Svjetski dan Roma i ovom prilikom bih se zahvalio Gradskoj upravi  i gradonačelniku Slobodanu Javoru koji je pomogao da se podijeli pomoć najugroženijim romskim porodicama,  koje žive u gradu Prijedoru, odnosno  prehrambeni i higijenski paketi. Što se tiče prijedorskih Roma, oni  su zadovoljni, jer  grad Prijedor pomaže koliko može shodno svojim mogućnostima i saradnja između nas je jako dobra“, navodi Salešević.

Na području Prijedora živi 700 Roma. Salešević kaže da je veoma značajna pomoć Gradske uprave kada je u pitanju školovanje i obrazovanje ove populacije.

Da podsjetimo, Svjetski dan Roma obilježava se s ciljem promovisanja poboljšanja životnih uslova romske populacije. Današnji dan se obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan u Londonu 1971. godine. Jedna od najvažnijih odluka tad je bila usvajanje romske zastave i službene himne, a donijeta je i odluka o proglašenju službenog romskog jezika.

Izvor: kozarski vijesnik