Na Karanu, povodom 74 godine od formiranja Prvog karanskog narodno – oslobodilačkog bataljona održan je tradicionalni narodni zbor na kojem su preživjeli borci NOR-a i brojni mještani odali poštu i poklonili se sjenima poginulih boraca ovog bataljona.

Delegacije grada Prijedora, SUBNOR-a, organizacije porodica  porodica zarobljenih  i poginulih boraca i nestalih civila položili su vijence kod spomenika palim borcima karanskog bataljona i ispred spomen-bista narodnog  heroja Ratka Marušića i  Žarka Zgonjanina.

Minutom ćutanja odata je dužna pošta svim poginulim i umrlim borcima i žrtvama fašističkog terora.Kozara je dala 45 narodnih heroja, a iz redova karanskog  bataljona  je 15. Saborci veličaju djelo 16 generala i Žarka Zgonjanina i pitaju se zašto nije proglašen za narodnog heroja.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić kaže da  je orden narodnog heroja za izvanredan doprinos u borbi nad fašističkim okupatorima  dodjeljen ovom bataljonu. Dodaje da je  Kozara dala 21.000 boraca, a u ratu su poginula 5.932 borca i  oko 35.000 stanovnika, žrtava fašističkog terora, svaki peti stanovnik, što je opustjelo ovaj  kraj.

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković istakao je da grad Prijedor visoko cijeni doprinos boraca  NOR-a i otadžbinskog rata.

Sa zbora na Karanu poslane su svijetu poruke mira željom  da se takvo nešto više nikada ne ponovi na ovim prostorima.  U kulturno-umjetničkom programu zbora na Karanu nastupili su: učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić” Brezičani, KUD „Milan Egić”, izvorne grupe „Majke Potkozarja”i  „Una” Kostajnica, te  Boja Kačavenda i  Mirjana Zec iz Dobrljina.

rtvprijedor