Predsjednik Francuske Fransoa Oland je rekao da je ta zemlja u ratu i da je pobijedila i gore neprijatelje u prošlosti.

Oland je govorio pred oba doma francuskog parlamenta, što je velika rijetkost, a svoje obraćanje započeo je minutom ćutanja u čast žrtava terorističkih napada u Parizu.

“Oni koji su pokušavali da napadnu Republiku su uvijek kroz istoriju bivali poraženi. Tako će biti i ovog puta. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju, naše vrijednosti i našu mladost. Nećemo ustukniti”, rekao je Oland.

Francuski predsjednik je rekao da su Francuzi čvrst narod, koji neće dozvoliti da se na njegovoj teritoriji razvijaju terorističke zamisli.

“Ovo nije rat civilizacija, jer ove ubice ne predstavljaju nijednu civilizaciju. Mi moramo da nastavimo da se u ovim teškim vremenima vodimo sopstvenim vrijednostima – jedinstvom i dostojanstvom”, rekao je Oland.

Precizirao je i da su napadi planirani u Siriji, lansirani iz Belgije, uz pomoć iz Francuske, kao i da je Francuska zatražila od Savjeta bezbednosti UN hitno usvajanje rezolucije o borbi protiv terorizma.

 

Predsjednik Francuske predložiće parlamentu da izglasa zakon kojim se vanredno stanje u toj zemlji produžava na tri mjeseca.
Ukoliko se ovaj zakon usvoji, ustav omogućava ukidanje duplog državljanstva osobama koje ga imaju, te protjerivanje osoba koje se smatraju terorističkom prijetnjom.

“Osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik moraju biti protjerane brzo”, rekao je Oland.

Kako javlja Si-En-En, Francuska će pojačati napade na pozicije ISIL-a kao odgovor na teroristički napad u Parizu. Napadi će biti utrostručeni.

“Letjelica Šarl de Gol će početi s radom u četvrtak. Sponzori napada na Pariz moraju znati da njihovi zločini jačaju odlučnost Francuske da se bori i uništi ih. Moramo učiniti više. Sirija je postala najveća fabrika terorista koje je svijet ikada poznavao”, kazao je francuski predsjednik.

CNN/RTRS