Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske danas će na sastanku kod predsjednika RS usvojiti zajednički zaključak da ne prihvataju odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj 9. januar ne može da se proslavlja kao Dan RS!

Press saznaje da bi na današnjem sastanku kod Milorada Dodika trebalo da bude razmatrana i mogućnost da se srpski predstavnici povuku iz rada zajedničkih organa BiH dok ne bude riješen problem u vezi s pomenutom odlukom Ustavnog suda, ali da se takvom radikalnom potezu oštro protive predstavnici stranaka iz Saveza za promjene.

Trio stranaca presudio!

Troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji su, zajedno s dvoje bošnjačkih kolega, preglasavanjem odlučili da 9. januar ne može da se proslavlja kao Dan RS, dolaze iz Njemačke, Rumunije i Makedonije.

Njemica Konstanca Greve je odlukom predsjednika Evropskog suda za ljudska prava 2004. godine imenovana za sudiju Ustavnog suda BiH, Rumun Tudor Pantiru je to postao 2002, dok je Makedonka Margarita Caca Nikolovska za sudiju Ustavnog suda BiH imenovana 1. februara 2011. godine.

– Lideri političkih stranaka, koji će se danas sastati s predsjednikom RS, već su usaglasili stavove o pitanju usvajanja zajedničke izjave, kojom će, kako je planirano, odluka Ustavnog suda BiH biti odbačena kao neustavna, antidejtonska i politička. Razgovaraće i o mogućim odgovorima iz RS na eventualne pokušaje pojedinaca iz međunarodne zajednice da odluka Ustavnog suda bude nametnuta, ali ono što je sigurno jeste to da Savez za promjene neće prihvatiti prijedlog predsjednika RS i lidera SNSD-a da se predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH povuku iz njihovog rada – otkrivaju naši izvori.

Bez razmimoilaženja

Novoizabrani predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, za Press je juče izjavio da očekuje da će na današnjem sastanku kod predsjednika RS lideri srpskih političkih stranaka doći do zajedničkog stava u vezi sa, kako ju je nazvao, skandaloznom odlukom Ustavnog suda BiH.

– Jasno je da se tu radi o štetnoj odluci po Srpsku i njene interese, tako da ne očekujem neka veća razmimoilaženja u stavovima lidera stranaka iz RS o tom pitanju. Vidjećemo šta i kako dalje da se radi – rekao je Borenović.

Na naše pitanje da li će PDP podržati eventualni prijedlog da se predstavnici RS u institucijama BiH povuku iz njihovog rada, Borenović je odgovorio da takvu ideju neće podržati.

– Oni koji su doveli do ovakve odluke Ustavnog suda BiH jedva bi dočekali takvu nepromišljenu reakciju stranaka iz RS! Interesi Srpske moraju se, između ostalog, braniti i u Sarajevu i bilo kakav bojkot rada zajedničkih institucija bio bi destruktivan po RS – tvrdi Borenović.

Nepotrebno soliranje

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac takođe smatra da će lideri vodećih političkih stranaka danas postići saglasnost u vezi s tim da je neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. januara neustavnim praznikom.

– Vjerujem da smo svi saglasni da će 9. januar nastaviti da se proslavlja kao Dan RS. Predstavnici Srpske treba da zahtijevaju i da konačno bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija. Međutim, uzimajući u obzir to da među bošnjačkim strankama ne vidim spremnost da takav zakon bude donesen, moje mišljenje je da bi srpski predstavnici trebalo da napuste rad u zajedničkim institucijama BiH sve dok ovo pitanje ne bude riješeno – kaže Košarac.

Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević isto tako vjeruje da će stranački lideri iz Srpske doći do zajedničkog stava u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH, dodajući da bi takav stav “trebalo da isključi pojedinačne partijske interese i jeftino politikantstvo”.

Press