Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) šalje u BiH svoje najbolje operativce koji bi domaćim vlastima trebalo da pomognu u borbi protiv terorizma, saznaje Press!

Izvori našeg lista otkrivaju da je dolazak agenata iz SAD, čiji bi zadatak trebalo da bude pružanje pomoći budućoj operativnoj grupi BiH za borbu protiv terorizma, dogovoren prije tri dana na tajnom sastanku u Sarajevu. Pomenutom sastanku, prema tvrdnjama naših izvora, pored operativaca CIA prisustvovali su i pojedini čelnici obavještajnih i bezbjednosnih struktura u BiH, a sastanak je organizovan pod patronatom američke ambasade u Sarajevu.

– Najavljeno formiranje operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH odvija se pod budnim okom Amerikanaca, koji su pokazali otvorenu spremnost da ovdašnjim bezbjednosnim službama pruže svaku vrstu pomoći. Osim ponude bh. vlastima da CIA učestvuje u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i pružanju logističke podrške budućoj operativnoj grupi, CIA je spremna da već sutra u Sarajevo pošalje određeni broj svojih najboljih stručnjaka, koji će učestvovati u radu na terenu i lociranju terorista u saradnji sa domaćim vlastima – tvrde naši sagovornici.

Zasluga
Vasić: Tužilac na čelu grupe

Direktor Policije RS Gojko Vasić za Press je izjavio da bi operativna grupa za borbu protiv terorizma u BiH, koju će činiti predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih struktura u BiH, zajedno sa predstavnicima Tužilaštva BiH, trebalo da počne sa radom za 10-15 dana. On, međutim, nije mogao da nam potvrdi da će ova operativna grupa biti pojačana s agentima CIA.

– Ono što je dogovoreno jeste to da se na čelo operativne grupe postavi postupajući tužilac Tužilaštva BiH – rekao je Vasić.

Izvori Pressa dodaju da najveću zaslugu za dogovorenu saradnju između bezbjednosnih struktura u BiH i SAD nosi aktuelna američka ambasadorka u Sarajevu, Morin Elizabet Kormak, koja je, kako podsjećaju, u diplomatsku misiju u BiH poslata upravo s ciljem da pomogne domaćim vlastima u borbi protiv terorizma.

– Kormakova je na poziciju američke ambasadorke u BiH stigla direktno sa funkcije izvršnog asistenta u Kancelariji specijalnog izaslanika predsjednika SAD za globalnu koaliciju protiv tzv. Islamske države. Iako je američki predsjednik Barak Obama još u novembru 2013. godine objavio da je Kormakova izabrana za novog ambasadora u BiH, njen dolazak u Sarajevo “razvukao” se sve do početka ove godine jer je nova ambasadorka, odmah poslije imenovanja, bila prekomandovana u posebno odjeljenje američke administracije zaduženo za borbu protiv IDIL-a – objašnjavaju naši sagovornici.

Odlučnost

Da su Amerikanci odlučni da BiH konkretno pomognu u najavljenoj borbi protiv terorizma, na posredan način je potvrdio i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji. On je, poslije završetka svog učešća na prekjučerašnjoj konferenciji na Jahorini o reformama u BiH, između ostalog, izjavio da će SAD “nastaviti da zajedno sa BiH jačaju kapacitete za borbu protiv terorizma”.

– Moramo obezbijediti jačanje bezbjednosnih institucija, kao i razmjenu obavještajno-bezbjednosnih informacija koje će omogućiti da odgovorni za terorističke napade u BiH budu izvedeni pred lice pravde – rekao je Ji.

Press