Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je je da je odluka Vlade RS da prekine saradnju pokušaj destabilizacije države koji neće uspjeti.

“Ovakvi pokušaji destabilizacije ne mogu uspjeti niti dovesti do bilo kakvih rezultata. Ne mogu destabilizovati tri ključa prerogativa BiH, a to su njen suverenitet, teritorijalna cjelovitost i njen međunarodnopravni subjektivitet”, rekao je Zvizdić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, ti pokušaji mogu poslati loše poruke, što BiH u ovom trenutku ne treba.

“Ovo ne doprinosi ciljevima koje želimo ostvariti, a to su dalji put ka EU, stabilizacija prilika u regionu i stvaranje prosperitetne države””, istakao je Zvizdić.

Upitan kakav će biti dalji razvoj situacije, odnosno “ko će na kraju pobijediti – snage integracije ili dezintegracije”, predsjedavajući Savjeta ministara je kazao da se u BiH postavlja pitanje istinske opredijeljenosti za evropske integracije, naglasivši da je Savjet ministara BiH istinski opredijeljen za ulazak u EU.

“Imamo prilično jedinstvene stavove o tome. To znači da ne postoji homogenizacija stavova niti glasa iz RS koji je van BiH, naprotiv”, istakao je Zvizdić.

On je rekao da je Savez za promjene (stranke iz RS u Savjetu ministara) protiv odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa pravosudnim i bezbjednosnim institucijama na državnom nivou i ukazao da je njihov stav bio istaknut i prilikom prve sesije sastanka s predstavnicima EU.

“Mi i dalje ostajemo jasno pri stavu da se svako treba držati svojih nadležnosti”, naveo je Zvizdić i dodao da ne postoji nijedna odluka Savjeta ministara, koja je na bilo koji način ugrozila ili zadirala u nadležnosti entiteta.

“Striktno smo se držali ustavnih nadležnosti BiH. Ne postoji nijedan razlog niti realno opravdanje predstavnika RS da kažu da je bilo koja institucija prekoračila svoja ovlaštenja ili ugrozila nadležnosti RS”, ocijenio je Zvizdić.

Press