U Srbiji se sve češće primjenjuje praksa da osumnjičeni za krivična djela, posebno oni koji imaju novac, sklapaju nagodbe sa tužilaštvom. Oni priznaju krivicu, a zauzvrat im sudovi presuđuju dogovorenu kaznu ili tužilaštvo odustaje od krivičnog gonjenja u zamjenu za novčanu donaciju u humanitarne svrhe ili obavezni humanitarni rad.

– Smatra se da su tako svi na dobitku. Akteri su pošteđeni dugotrajnog sudskog postupka i sudskih troškova, sudovi se rasterećuju “bespotrebnog” sudovanja, a pravda je, bar na papiru, zadovoljena. Problem je u tome što oni koji nemaju novac ne mogu da iskoriste ovu zakonsku pogodnost, a to ih pred zakonom dovodi u podređen položaj u odnosu na bogate – kaže advokat Aleksandar Đurić iz beogradske “Kuće pravde”.

Nema tačnih podataka, ali od 2009. godine, kada je sporazumno priznanje krivice uvedeno u Zakon o krivičnom postupku, tu mogućnost iskoristilo je više desetina hiljada okrivljenih. Među onima koji redovno koriste ovu legalnu opciju nalaze se i zvijezde srpskog sporta i estrade. Imaju dovoljno novca, može im se.

Najpoznatiji slučaj nagodbe jeste onaj iz maja 2011. godine, kada je pjevačica Svetlana Ražnatović postigla sporazum s Višim tužilaštvom u Beogradu, prema kojem je popularna Ceca godinu dana provela u kućnom pritvoru i u državni budžet uplatila milion i po evra. Pjevačica je priznala da je protivpravno prisvajala novac od prodaje 10 fudbalera FK Obilić, koji je naslijedila od svog supruga, poznatog kriminalca i ratnika Arkana.

Po navodima istrage, Ceca i njena sestra Lidija, udata za nekadašnjeg fudbalera Obilića Predraga Ocokoljića, nezakonito su prisvojile više od dva miliona evra i oko tri i po miliona dolara. A to im nije bilo teško, s obzirom na to da je Ceca bila predsjednica, a njena sestra sekretarka kluba. Za ovo krivično djelo zakonom je predviđena kazna do 12 godina zatvora. Tužilaštvo je Arkanovu udovicu teretilo i za nedozvoljeno posjedovanje sedam pištolja, tri revolvera i jednog prepravljenog signalnog pištolja.

08_09_svetlana_raznatovic

Međutim, umjesto u zatvoru, Ceca se godinu dana odmarala u svojoj kući od 700 kvadrata, njena sestra je u kućnom pritvoru provela šest mjeseci, država je oštećena za nekoliko miliona evra, a sirotinji kojoj se sudi zbog nekoliko hiljada dinara duga ostalo je da žali što nema milione. I moćne zaštitnike kakvi su Ivica Dačić i Dragan Marković Palma.

Pare nadoknadile bol

Sredinom novembra 2012. godine predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je dokument kojim je obustavljeno krivično gonjenje legendarnog fudbalera Crvene zvezde Dragana Džajića. U postupku koji je vođen pred Višim sudom, Džajić, fudbalski menadžer Ranko Stojić, bivši prvi sekretar Zvezde Miloš Marinković i finansijski direktor Vladimir Cvetković okrivljeni su da su prilikom prodaje Zvezdinih fudbalera u inostrane klubove ukrali osam miliona evra. Malo više od svoje komšinice Cece, čiju vilu od Zvezdinog stadiona dijeli samo Ulica Ljutice Bogdana.

Da li se kćerka ugledala na oca ili je nešto drugo u pitanju, tek i sudski postupak protiv Džajine kćerke Sanje Džajić okončan je bez presude. U maju ove godine, na povratku s koncerta Zdravka Čolića, lijepa Džajina kći svojim automobilom BMW udarila je u automobil ispred sebe, u kojem su se nalazile majka i njena petogodišnja kćerka, koje su zbog zadobijenih tjelesnih povreda prebačene u Urgentni centar. Policija je protiv Sanje podnijela krivičnu prijavu za teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. Ipak, pare su nadoknadile ne samo materijalnu štetu i duševni bol, već i zadovoljile pravdu. Bar formalno.

Osrednji košarkaš Miladin Kovačević svojevremeno je, nastojeći da djevojci s kojom se nalazio dokaže da je frajer, u jednom kafiću u američkom gradu Boston prebio lokalnog studenta Brajana Štajnhauera. Da bi izbjegao suđenje, pobjegao je u Srbiju. To je učinio uz pomoć srpskog konzula, što je Srbiju koštalo milion dolara, koliko je država uplatila porodici oštećenog. Tužilaštvo je predložilo, a Kovačević prihvatio, da bude osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Nekadašnji vođa surčinskog mafijaškog klana Ljubiša Buha Čume prvo je s pravosuđem napravio sporazum po kojem je dobio status svjedoka saradnika, na osnovu čijeg svjedočenja je suđeno drugim mafijašima, njegovim dojučerašnjim pajtašima, s kojima je žario i palio, krao automobile i dilovao drogu. Zahvaljujući bivšem premijeru Zoranu Đinđiću i njegovoj vlasti, Čume je kao nadoknadu za priznanje krivice dobio i mogućnost da u ime države asfaltira autoput kroz Srbiju. Drugi put, Čume i tužilaštvo sklopili su sporazum prije godinu dana, kada ga je supruga Ivana prijavila za porodično nasilje. Ivana je dobila naslovne strane tabloida i postala svojevrsna estradna zvijezda, a Čume godinu dana kućnog pritvora.

buha ljubisa

Umišljena estrada

I čuveni slučaj dr Milana Zarubice, koji se obogatio proizvodnjom droga u svojoj ilegalnoj fabrici, završen je sporazumom, po kojem je Zarubica dobio tri godine zatvora. Ovaj slučaj zanimljiv je po tome što je doktor nedjelo za koje je sklopljen sporazum počinio dok se nalazio – u zatvoru. Naime, on je 2005. godine zbog proizvodnje droge osuđen na 11 godina zatvora. Zbog dobrog vladanja, 2010. godine nagrađen je slobodnim vikendima. On je to iskoristio da obnovi proizvodnju droge, zbog čega je 12. maja 2011. ponovo uhapšen, a zatim je nagrađen izricanjem blaže kazne.

Krajem aprila ove godine anonimni pjevač Amel Ćeman, poznatiji kao Ćemo, jedan od pripadnika armije umišljenih estradnih zvijezda iz Srbije, koje se u pjevanje razumiju koliko se Jovanka Orleanka razumjela u kompjutere, organizovao je proslavu svog rođendana. Provod uz mnogo pića i mnogo kreštanja u jednom beogradskom kafiću završio se svađom dvije potencijalne starlete. Kad je svađa kulminirala u opštu frku, nesuđene Nataše Šavije krenule su da zbrišu s rođendana automobilom.

Između kojih opcija osumnjičeni biraju?

Prema riječima naših sagovornika, tužilac u Srbiji može odgoditi krivično gonjenje po načelu oportuniteta ukoliko osumnjičeni prihvati jednu od više predviđenih mjera.

– Opcije koje stoje na raspolaganju osumnjičenom su: da otkloni štetnu posljedicu nastalu izvršenjem krivičnog djela ili da nadoknadi pričinjenu štetu; da plati određeni novčani iznos u korist humanitarnog fonda, organizacije ili javne ustanove; da obavi određeni društveno korisni ili humanitarni rad; da ispuni dospjele obaveze izdržavanja; da se podvrgne odvikavanju od alkohola ili opojnih droga ili psihosocijalnoj terapiji; da izvrši obavezu ili poštuje ograničenje utvrđeno pravosnažnom sudskom odlukom; da položi vozački ispit, obavi dodatnu vozačku obuku ili završi odgovarajući kurs. Osumnjičeni je dužan da prihvaćenu obavezu ispuni u roku koji ne može biti duži od šest mjeseci – objašnjava advokat Aleksandar Đurić.

Međutim, neko pijano stablo našlo im se na putu, pa su zveknule u njega. Hrabri Ćemo je to iskoristio i pritrčao automobilu, pa je jednu od djevojaka, čiji su inicijali A. M, udario pesnicom u glavu. To je ponovio nekoliko puta, dok djevojci nije krenula krv iz nosa. Djevojka je prijavila slučaj policiji, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje, a slučaj se završio tako što je Ćemo priznao krivicu i u humanitarne svrhe uplatio 100.000 dinara.

Sestričina Radovana Karadžića, prvog predsjednika RS, Biljana Srbljanović, u javnosti je poznata po tome što se nekoliko godina s Natašom Kandić i Sonjom Biserko nadmetala ko će više ocrniti srpski narod. U pauzi, odmarala se uz narkotike. Ili je bilo obrnuto. Policija je 1. decembra 2011. zatekla Srbljanovićevu dok je kupovala svoju dozu kokaina i podnijela krivičnu prijavu. To suprugu bivšeg francuskog ambasadora u Srbiji Gabrijela Kelera i nekadašnju kandidatkinju LDP-a za gradonačelnicu Beograda nije nimalo zabrinulo, pa je na društvenim mrežama ismijavala optužnicu. Pokazalo se, s pravom. Uplatila je malo para i slučaj je završen. Bolje išta nego ništa. Jer, ko bi se u Srbiji usudio da u zatvor strpa nekoga ko javno radi protiv Srbije? Bio bi to presedan.

Lica s naslovnica

Parama se od zatvora spasla i bivša manekenka Katarina Rebrača, koju je tužilaštvo teretilo da je od marta 2006. do aprila 2010. godine protivpravno prisvojila oko pola miliona evra, koje su na račune dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” uplatili donatori, kojima je rečeno da će sredstva biti iskorišćena za obrazovanje žena o prevenciji raka dojke.

Mogućnost da suđenje zamijene za priznanje krivice iskoristile su i učesnice tzv. slučaja “kantrimen”, koje su prikrivale Marka Milićeva nakon što je automobilom, u kojem su se zajedno provodili, na Brankovom mostu u Beogradu usmrtio Luku Jovanovića. Tamara Bogdanović je osuđena na 10 mjeseci kućnog pritvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri, a Dana Manevski na šest mjeseci kućnog pritvora, koliko je dobio i šesti putnik u “kantrimenu” Nikola Lepen.

Najpoznatiji primjer takozvanog oportuniteta, odnosno situacije kada tužilaštvo odustaje od gonjenja, jeste slučaj Gorana Bregovića, optuženog za bespravnu gradnju na Voždovcu. Poznati muzičar se od krivičnog gonjenja sačuvao tako što je Gradskom sekretarijatu za zdravstvo uplatio oko 30.000 evra. Takođe, s Nikolom Dimitrijevićem, vlasnikom preduzeća “DTM Relations”, Tužilaštvo za organizovani kriminal postiglo je nagodbu da u zamjenu za godinu dana kućnog zatvora prizna da je vođi narko-klana Darku Šariću omogućio kupovinu “Mitrosrema”.

U zamjenu za kaznu od šest mjeseci zatvora, tjelohranitelj Predraga Rankovića Peconija, Bojan Smiljković, priznao je pred Višim sudom u Beogradu krivicu za pucnjavu na automobil Ljubiše Buhe Čumeta. Radisav Raja Rodić, osnivač dnevnog lista “Kurir”, sklopio je sporazum o priznanju krivice za zloupotrebu službenog položaja u zamjenu za dvije godine zatvora, šestogodišnju zabranu obavljanja djelatnosti i obavezu da Komercijalnoj banci vrati pola miliona evra. Uoči Ilindana ove godine, poznatu glumicu Minu Lazarević pretukao je njen suprug, baletan Goran Stanić, koji se nagodio s tužilaštvom da godinu dana provede u kućnom pritvoru.

Baveći se manekenstvom, Beograđanka Mina Milenković ostala je željna slave i naslovnih strana. Uz to, posvađala se i sa svojim bivšim dečkom, odnosno sponzorom Aleksandrom Ćosićem, suvlasnikom poznatih beogradskih klubova. Da bi nadoknadila manjak popularnosti i pažnje, prijavila je policiji da je više časova bila oteta, drogirana i silovana. Nekoliko dana bila je glavna medijska zvijezda u Srbiji, međutim, ginekološki pregled pokazao je da nije silovana, a toksikološka analiza da nije drogirana. Tužilaštvo je predložilo, a nesuđena Sidni Kraford prihvatila, da umjesto u sudnicu ide na ulicu, na društveno koristan rad, pa je 100 sati čistila lišće i otpad po srpskoj prestonici.

Press