Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je kao nedopustiva učestala hapšenja Srba u Republici Srpskoj za ratne zločine, koja, kako je rekao, ukazuju na selektivan pristup pravdi Tužilaštva i Suda BiH.

Savanović je, povodom današnjeg hapšenja šestorice Srba na području Gradiške i Laktaša zbog ratnih zločina, rekao da takva praksa ne vodi pomirenju među narodima na ovim prostorima već dovodi u sumnju da se srpski korpus pokušava jedini okriviti za sve što se dešavalo u proteklom ratu.

“To je postala ustaljena, nedopustiva praksa i navika ukorijenjena na ovom prostoru posljednjih 20 godina. Ovo nije dobar način, niti dobra poruka”, rekao je Savanović.

On je dodao da Republika Srpska posjeduje brojne dokaze, video, audio i foto snimke o zločinima nad srpskim narodom koji već dvadeset godina bezuspješno čeka na poteze pravosudnih organa BiH.

“Svi mi kao ljudi i građani Republike Srpske i BiH moramo osuditi takav način kako bi imali jednak pristup i kriterijume kada su u pitanju svi koji su osumnjičeni za zločine bez obzira kom narodu pripadaju. Oni moraju biti privedeni pravdi na jednak, korektan, odgovoran i pošten način”, navodi se u pisanoj izjavi ministra Savanovića.

Prema njegovom mišljenju, utisak je da ova učestala hapšenja imaju veze sa pritiskom na Republiku Srpsku u vezi sa najavljenom referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH, a kako se događaji u posljednje vrijeme odvijaju, čini se da je referendum jedino rješenje, jer brojni apeli na ove dvije institucije nisu urodili plodom.

“To nam daje za pravo da idemo u pravcu ocjene legitimnosti i legaliteta Suda i Tužilaštva BiH kroz najavljeni referendum”, poručio je Savanović.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su jutros na području Gradiške i Laktaša Dragu Predojevića, Dragutina Vukšu, Simu i Boška Ćurguza, Miroslava Panića i Ranka Došenovića zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima na području Sanskog Mosta, u ljeto 1992. godine.

SRNA