Maloljetni M. T. (16) iz Mostara uhapšen je u subotu naveče zbog sumnje da je ubio Đanija Balića (22), studenta četvrte godine Pravnog fakulteta u ovom gradu! Kako je potvrdila Balićeva rodbina, on je ubijen s dva uboda kuhinjskim nožem, u leđa, koja mu je M. T. zadao nasred ulice u mostarskom zaseoku Livač.

Prema priči očevidaca, ubistvo je počinjeno oko 18 časova, u blizini lokalne džamije, kada je Balić sreo maloljetnika i rekao mu da više ne maltretira drugu djecu, među kojima i njegovog maloljetnog brata.

Prethodno su Balić i M. T. razmijenili oštre riječi porukama preko društvene mreže Fejsbuk, nakon čega su se dogovorili da se nađu kod lokalne džamije i riješe problem. M. T. je na dogovoreno mjesto došao s bratom, a ubrzo se pojavio i Balić, koji ga je upozorio da ne otima novac od druge djece.

Pobjegao u šumu

– Maloljetnik mu je odgovorio da se to njega ne tiče, nakon čega je došlo do razmijene grubih riječi među njima. Čim se Balić okrenuo, maloljetnik mu je dva puta zario kuhinjski nož u leđa, koji je vjerojatno ponio od kuće. Sve to su gledali brojni mještani Livača, među kojima je bilo i mnogo djece. Međutim, u prvi mah niko nije shvatio šta se tačno dešava, niti je iko vidio nož u maloljetnikovoj ruci. Đani se nakon toga doteturao do lokalne prodavnice i pozvao radnicu koja je bila unutra. Uspio joj je samo reći: “Zovi nekoga, požuri, umrijeću”, prije nego što je pao u nesvijest – ispričao je jedan od mještana Livača, koji je insistirao na anonimnosti.

On dodaje da su Balića potom ubacili u vozilo jednog mještanina i povezli ga u bolnicu. Nažalost, mladić je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda.

Mještani pričaju da je rođeni brat maloljetnog ubice sve to gledao i nije mogao vjerovati šta je M. T. napravio.

– Ubičin brat je držao u naručju Đanija, koji je još davao znakove života, i tužno ponavljao: “Jao, šta uradi” – pričaju mještani Livača.

Oni dodaju da je maloljetnik nakon ubistva pobjegao u šumu, udaljenu kilometar od tog zaseoka, ali da je pola sata kasnije pozvao policiju i prijavio šta je uradio. Nakon toga je uhapšen.

– Kad su ga policajci upitali zašto je to uradio, on im je odbrusio: “Neka sam” – tvrde naši sagovornici iz zaseoka Livač.

Trenirao fudbal

O ubijenom Baliću mještani Livača imaju samo riječi hvale, navodeći da je bio marljiv i vrijedan mladić. Kažu da je u slobodno vrijeme uglavnom trenirao fudbal ili išao u lokalnu teretanu i da se nikome nije zamjerao.

– Otac mu je poznati zubar ovdje u kraju i ta porodica je sa svima u dobrim odnosima, pa čak i s ubičinom porodicom. Osim roditelja, koji su u vrijeme tragedije bili u obližnjem naselju Ruište, iza Đanija su ostali sestra Alisa i mlađi brat – ispričale su Balićeve komšije.

Pokušao da zaštiti brata

Šokirani članovi Balićeve porodice nazvali su M. T. psihopatom, objašnjavajući da je došao do džamije sa ciljem da nekoga ubije. Prema njihovim riječima, maloljetni M. T. je oduvijek bio problematična osoba, koja je maltretirala i reketirala drugu djecu iz ovog zaseoka.

Alisa Balić, sestra ubijenog, rekla je da njihov mlađi brat više nije mogao podnijeti maltretiranje od M. T.

– Naš mlađi brat je tog dana tražio Đanijevu pomoć, jer više nije mogao da trpi teror koji je M. T. provodio nad njim i ostalom djecom. Nije ni slutio da će ovaj ubiti Đanija. Kada je naš brat došao tamo, navodno je uhvatio M. T. za kragnu i rekao mu: “Šta ti je, nemoj ih dirati, pusti ih.” Nakon toga ga je ovaj ubio – kroz suze je ispričala sestra ubijenog.

Njen ujak Adis Bijedić ocijenio je da je maloljetnik, najvjerovatnije, pao pod uticaj raznih rijalitija koji veličaju kriminalce i da je zbog toga potpuno van kontrole.

– Đani ga je samo upozorio da više ne dira drugu djecu, a ovaj ga je ubio – rekao je Bijedić.

On je dodao da maloljetni M. T. ima čak četiri profila na Fejsbuku, koji obiluju slikama oružja i nasilja. Bijedić kaže da je M. T. vodio psa rotvajlera po selu i strašio ostalu djecu, koja su pokušavala da ga zaobiđu u širokom luku kad god ga sretnu.

Press